Nemzetközi kapcsolatok

Iskolánk 2023 augusztusában lezárult „ERASMUS” projektje

A 2020-ban elnyert akkreditációnk révén tanulóink újabb sikeres Erasmus szakmai gyakorlatokat teljesítettek, illetve szaktanáraink hasznos szakmai látogatásokat tettek partnereiknél. 35 fő diákunk és 21 szaktanárunk vehetett részt a most zárult projektben.

Partnereink között voltak már olyanok, akikkel több éve folytatunk kölcsönös előnyökön alapuló kooperációt, de akadt közöttük új is.

Erasmus akkreditáció

Iskolánk 2020-ban nyújtotta be a Tempus Közalapítvány felhívására akkreditációs pályázatunkat. Ezt támogatásra méltónak ítélték, így 2021 és 2027 között csak egyszerűsített pályázati űrlapot kell benyújtanunk a célzott támogatás elnyerésére.

Folytathatjuk azon projektjeinket, melyek révén eddig is rengeteg diákunk vehetett részt rendkívül hasznos és tartalmas szakmai gyakorlatokon, illetve szaktanáraink tovább fejleszthetik a partnereinkkel már régebben megkezdett szakmai és módszertani együttműködést.

ERASMUS KA1 projektünk a pandémia árnyékában 2019–22

2019-ben ismét sikerült elnyernünk a Tempus Közalapítvány támogatását a most lezárult mobilitási pályázatunkhoz. Partnereinkkel (Buca Meslek Lisesi - Izmír, Lycée Albert Londres - Cusset, Raahen Ammattiopisto – Raahe, Berufscampus – Schwalmstadt) jól előkészítettük a szakmai programokat, egyeztettük az időpontokat.

Trianon 100 – Nemzeti Összetartozás Napja

Iskolai keretek között hosszú évek óta készülünk műsorral a történelmi Magyarország szétszakításának napján. Az elmúlt évben is megemlékeztünk a 99., és valószínűleg jövőre is emlékezni fogunk a 101. évfordulón, együtt, közösen a Mansfeld-teremben. Most ezt nem tehetjük, sőt országosan elmaradnak a tervezett műsorok, programok, rendezvények.

Mobilitási Tanúsítvány

Iskolánk ez év májusában továbbította a Tempus Közalapítványhoz „Mobilitási Tanúsítvány – Mobility Charter” pályázatát. Az elmúlt hét során érkezett a jó hír, pályázatunkat elfogadták, az 85 pontot kapott a 100-ból.

Határtalanul pályázatunk

Iskolánk immár negyedik alkalommal nyerte meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett HATÁRTALANUL! pályázatot a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceummal együttműködve. Az idei és az elmúlt években benyújtott sikeres pályázatok elismeréseként az a megtiszteltetést érte iskolánkat, hogy a pályázatok ideje alatt készült képek közül többet is beválogattak a nyomtatásban megjelent Határtalanul! programot népszerűsítő kiadványba. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiadott füzet célja, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye a Határtalanul!

Ingyenesen letölthető pályaorientációs kézikönyv a szakképzéshez!

A Raabe Klett könyvkiadó által vezetett Carma nevű nemzetközi projekt célja, hogy segítse a szakképző intézményekben végzettek pályaorientációját. A projekt keretében elkészült az első kiadvány, amely egyben a program egyik legfontosabb mérföldköve is: a tanároknak szánt kézikönyv, amely arra szolgál, hogy a pedagógusok segíteni tudják a tanulók pályaorientációját.

A CARMA dübörög tovább

Iskolánk tanárai lelkesen tanulnak, hogy készen álljanak az októberben induló kísérleti tanórák - lehető legmagasabb - színvonalú megtartására.

A CARMA projektben kidolgozott tanári kézikönyv sikeressége a különböző nemzetiségű tanárok együttműködésén is múlik. Ennek érdekében a projekt egyik partnercége, a Selfinvest Ltd. felkészítő képzést tartott Szófiában annak a 10 finn és magyar tanárnak, akik a CARMA projekt promóciós csapatatként is közreműködnek.

Lezárult iskolánk ERASMUS+ KA1 projektje

Nemzeti Irodánk, a Tempus Közalapítvány 2015 tavaszán értesített bennünket, hogy pályázatunkat elfogadták, támogatásra méltónak ítélték. Így összesen 24 diákunk 1-1 kísérővel és 18 szaktanárunk kapott lehetőséget arra, hogy szakmai gyakorlaton, illetve tanulmányúton vehessen részt 3 külföldi partnerünknél.

Erasmus+ CARMA-projekt

A szakiskolások szerint az önismeretüket, szociális készségeiket kell fejleszteni, CV-t írni már megtanultak.