Lezárult iskolánk ERASMUS+ KA1 projektje

Nemzeti Irodánk, a Tempus Közalapítvány 2015 tavaszán értesített bennünket, hogy pályázatunkat elfogadták, támogatásra méltónak ítélték. Így összesen 24 diákunk 1-1 kísérővel és 18 szaktanárunk kapott lehetőséget arra, hogy szakmai gyakorlaton, illetve tanulmányúton vehessen részt 3 külföldi partnerünknél.

Az északi sarkkörtől alig 160 kilométerre délre fekszik kiváló finn partnerünk székhelye, Raahe. A Raahen Ammattiopisto szakképző központtal immár 12 éve ápolunk jó kapcsolatot, idén májusban látogatott hozzánk az intézmény igazgatója, Jukka Pekka Ansamaa úr és az elektromos területük vezetője, Harri Jyhla.

2016 és 2017 tavaszán 4-4 fős csoportunknak szerveztek gyakorlatot, melyből az első hét az iskola elektromos kabinetjében zajlott, a további két hét pedig külső munkahelyeken. A résztvevők megismerkedtek a Finnországban elterjedt fa szerkezetű épületek villamos szerelési szabályaival, eszközeivel és szerelvényeivel, különféle energiatakarékos világítási, szabályozási rendszerekkel.

Tanáraink képet kaptak az iskola szerteágazó képzéseiről, ellátogattak a művészeti képzést folytató Lybecker tagiskolába, a Ruukki mezőgazdasági szakiskolába, a helyi felnőtt képző intézménybe és több általános iskolába is.

A hétvégeken sem unatkoztak a diák és felnőtt résztvevők: a finn koordinátorok, Ari Hannus és Niina Kuusirati izgalmas, érdekes kirándulásokat szerveztek számukra. Jártak a Kemi-i Hókastélyban, meglátogatták Joulupukki-t (az „igazi” Télapót), megnézték Oulu városát, hómobilos túrát is tettek.

Mindegyik csoportunk számára az iskolához közeli, remekül felszerelt lakást béreltek a szervezők, ahol értelemszerűen szauna is volt….

Képtár: Finnország 2017

Auvergne megyében működő iskolák korrekt partnereink, tartalmas szakmai gyakorlatokat illetve tanulmányutakat szerveztek csoportjainknak. Az első kiutazásra 2016 februárjában került sor, tanáraink és tanulóink együtt utaztak Yzeure-be. Előbbiek az iskola tanár-szállójában, utóbbiak a kollégiumban kaptak szállást. A szakmai gyakorlat résztvevőinek Cedric Charbonnier kolléga volt tanára és mentora, az első héten ő igyekezett bevezetni tanulóinkat a némileg eltérő francia világítási és kisfeszültségű rendszerek világába. Mivel Cedric (és a mi diákjaink) angol tudása kissé hiányos volt, a mieink nagyon sok francia kifejezést, nyelvi alapvetést tanultak meg. Ez az elkövetkező hetekben igen hasznosnak bizonyult, mivel a külső munkahelyeken az ottani kollégák angolja sem volt a legjobb. Tanulóink jól feltalálták magukat, a kommunikáció francia- angol-német keverék-nyelven zajlott.

A 2017 kora tavaszán kiutazó csoportoknak a Vichy melletti Cusset-ben lévő Albert Londres iskolában szervezte a francia koordinátor, Nathalie Mounal asszony. Patrice Mosnier, az elektromos részleg szaktanára tartotta az első heti iskolai foglalkozásokat, de ő szervezte meg a külső gyakorlatokat is. A lakhatási körülmények kitűnőek voltak, mindegyik résztvevő egyágyas, fürdőszobás lakrészt kapott. Tanulóinknak a helyi közlekedést illetően sem volt okuk panaszra, a vállalatok reggel autót küldtek értük és francia társaiknak.

A két francia helyszínen tanulmányutat tett kollégáinknak számos módjuk nyílott a meglehetősen összetett francia szakképzési rendszer megismerésére. Sok tanórán vettek részt, foglalkozásokat látogattak, mindezt a régió több iskolájában.

Auvergne városai és környéke remek lehetőséget biztosított a hétvége hasznos eltöltésére. Lyon, Clermont-Ferrand,Thiers és Moulins sur Allier voltak a városlátogatások helyszínei, de tanáraink és diákjaink a helyiekkel együtt több közös rendezvényen is részt vettek. Ízelítőt kaptak a francia konyhából, megkóstolták a csigát, rengeteg helyi sajtot, és még egy kis konyakot is…

Németországi partnerünk iskolája Hessen tartomány közepén, Schwalmstadt Ziegenhain nevű településén található. A Berufliche Schulen két koordinátora, Mathias Geb és Roman Spohr nagyon kedveli Budapestet, többször jártak már nálunk. Igazgatójuk, Ralf Klinger mindig támogatta közös projektjeinket, igen szívélyes, segítőkész tanárember. Ide is idén és tavaly tavasszal került sor a kiutazásokra Tanulócsoportjainknak az első héten ők is iskolájukon belül, a villamos kabinetben szerveztek érdekes és hasznos gyakorlatot, majd mind a négy diákunknak más-más külső vállalkozásnál zajlott a szakmai programja. A megélhetés feltételei itt is kedvezőek voltak, német partnerünk az iskolájuk melletti vendégházukat bocsájtotta csoportjaink rendelkezésére.

Tanári csoportunk tagjai megismerték a közismerten remekül szervezett német duális szakképzési rendszert, számos közeli iskolába és képzőhelyre látogattak el, és hospitáltak partnerünk foglalkozásain, tanóráin is.

Szabadidős programokban itt sem volt hiány, a hétvégeken tanáraink és diákjaink is rengeteg, látnivalóban gazdag helyre jutottak el. Jártak Frankfurtban, Fuldában, meglátogatták a magyar vonatkozásáról híres Marburg-ot, megnézték az Edersee 1942-ben lebombázott gátját és a Kassel-hez közeli Wilhelmshöhe vízesését is. A gasztronómiai élmények sem maradtak el, a bratwurst összes változatát sikerült megkóstolniuk.

Immár ötödik éve működünk együtt francia partnereinkkel, az Yzeure-i Jean Monnet, illetve a Cusset-i Albert Londres líceummal. Mi eddig 6 csoportjuknak szerveztünk gyakorlatokat partner cégeinknél (MW-TRIO KFT, EXCEL-CSEPEL KFT). Az

Nagyon büszkék vagyunk a gyakorlatokat teljesítő 24 diákunkra, mindenütt kiválóan megállták helyüket, mindegyik iskolában és külső munkahelyen egyaránt dicsérték munkájukat, szorgalmukat és hozzáállásukat.

Néhány héttel ezelőtt kaptuk az örömteli hírt; a februárban beadott pályázatunk elnyerte a támogatást, így újabb csoportokat küldhetünk francia, német és finn partnereinkhez! A pályázati felhívás októbertől lesz elérhető a már ismert felületeken.

Szeptemberrel kezdődően hozzánk is érkezik majd egy-egy francia és finn tanuló csoport, a német kollégák pedig várhatóan monitoring látogatást tesznek nálunk októberben.