ERASMUS KA1 projektünk a pandémia árnyékában 2019–22

A COVID előtti finn projekt résztvevői munkában...

2019-ben ismét sikerült elnyernünk a Tempus Közalapítvány támogatását a most lezárult mobilitási pályázatunkhoz. Partnereinkkel (Buca Meslek Lisesi - Izmír, Lycée Albert Londres - Cusset, Raahen Ammattiopisto – Raahe, Berufscampus – Schwalmstadt) jól előkészítettük a szakmai programokat, egyeztettük az időpontokat.

Az első két szakmai gyakorlat, illetve tanulmányút zökkenőmentesen lebonyolódott, ám megérkezett a COVID, ami nem várt gondokat hozott…. A 2020 márciusára francia partnerünkhöz tervezett kiutazást az utolsó pillanatban voltunk kénytelenek lemondani. A 11.W osztályból kiválasztott négy diákunk szomorúan értesült róla, hogy a szakmai gyakorlat ki tudja meddig – csúszni fog…

A sötét felhők egyre csak gyülekeztek… A finn és a német regionális oktatási kormányzat beláthatatlan ideig szüneteltette az „Erasmus” csoportok ki, és beutazását. Ekkor kértük Nemzeti Irodánkat, hosszabbítsa meg projektünket 2022-ig. Az engedélyt megkaptuk és reménykedtünk abban, hogy sikerül lebonyolítani a tervezett mobilitásokat. Finn partnereink továbbra sem tudták, lesz-e náluk nyitás valamikor, német partnerünk 2022 Húsvétja utánra ígérte a projekt folytatását.

Az idő fogyott, a gyakorlatokat és tanulmányutakat viszont nem szerettük volna lemondani… Francia partnerünk koordinátora 2021 őszén értesített bennünket, hogy igazgatója zöld jelzést adott projektünknek, várnak bennünket, megszervezik tervezett gyakorlatainkat, illetve kollégáink szakmai programját. Így 2021 novemberében – decemberében kiutaztak csoportjaink, és minden tervezett programunk az elvárt színvonalon megvalósulhatott. A pandémia miatt az iskola kollégiuma zárva volt, mi azonban kulcsot kaptunk a hátsó bejáratához…

Idén tavasszal a második „francia” csoportunk is kiutazhatott, a 11.ABX osztály elektromos szakmacsoportú tanulói hasznos és szakmai tapasztalatokban gazdag gyakorlatot teljesíthettek Cusset-ben.

Finn partnerünknél azonban még nem oldották fel a korlátozásokat. Ezért megkerestük Ylmaz Metin urat, Kayseri-i partnerünk koordinátorát, tudna-e segíteni? Vele és iskolájával tíz-egynéhány éve működünk együtt, igen jó tapasztalatokat szereztünk már róluk. Természetesen ismét segített, így idén márciusban négy villanyszerelőnk és 3 szaktanárunk kiutazhatott Kayseri-be, ahol a szakmai programok – külső képzőhelyeken - maradéktalanul teljesültek.

Végül a finn koordinátor, Ari Hannus úr értesített, hogy ugyan diákokat nem tudnak még fogadni – a pandémia miatt náluk rengeteg modul – vizsga elmaradt, melyeket alig tudnak pótolni, de három szaktanárunkat várják. Ez – a már megszokott finn színvonalon – le is zajlott, kollégáink rendkívül elégedetten tértek haza Raahe-ból.

Projektünk utolsó mobilitását Schwalmsatdt-i német partnerünknél tudtuk abszolválni, ők viszont csak diákjainkat tudták kihelyezni duális partnereikhez, tanáraink tanulmányútját idő és humán erőforrás hiányában nem merték bevállalni.


„Német” csapatunk Frankfurtban.

Iskolánk 2006 óta vesz rész az „Egész életen át tartó tanulás” különféle programjaiban, de ennyi nehézség, mint amivel legutóbbi projektünk lebonyolítása során szembesültünk, szerencsére még soha nem merült fel.

Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak, akik elősegítették projektünk sikerét, így:

  • diák résztvevőinknek a becsületes helytállásért és szorgalmukért
  • a kísérőknek, akik pót-szülőként gondoskodtak diákjainkról
  • a résztvevő szaktanárainknak nyitottságukért és érdeklődésükért
  • partnereink vezetőinek, koordinátorainak és kollégáiknak a rengeteg segítségért
  • a Tempus Közalapítványnak a határidő meghosszabbításáért és a helyszínek változtatásának engedélyezéséért
  • fenntartónknak, aki sokszor „gyorsított eljárással” intézte a támogatások utalását és a jegyek vásárlását

Nemrégiben kaptuk a jó hírt, a 2022 – 24 időszakra tervezett újabb projektünk TÁMOGATÁST NYERT, így reményeink szerint már a vírus okozta nehézségek nélkül folytathatjuk az iskolánk számára már eddig is sikeres és rendkívül hasznos „Erasmus” projektünket.

Budapest, 2022. június 01.
Handel Géza