Iskolánk 2023 augusztusában lezárult „ERASMUS” projektje

Raahe, Ostrobothnia régió, Finnország.

A 2020-ban elnyert akkreditációnk révén tanulóink újabb sikeres Erasmus szakmai gyakorlatokat teljesítettek, illetve szaktanáraink hasznos szakmai látogatásokat tettek partnereiknél. 35 fő diákunk és 21 szaktanárunk vehetett részt a most zárult projektben.

Partnereink között voltak már olyanok, akikkel több éve folytatunk kölcsönös előnyökön alapuló kooperációt, de akadt közöttük új is.

Raahe, Ostrobothnia régió, Finnország.

2006-ban ők voltak első külhoni partnereink. Együttműködésünk azóta is folyamatos, minden évben küldtünk, és néhány évet leszámítva fogadtunk a Koulutuskeskus Braahe szakképző központból tanulócsoportokat. Idén márciusban 2 elektromos és két gépész diákunk teljesített náluk gyakorlatot. A résztvevők kényelmes, természetesen szaunával is felszerelt apartmanban laktak. Az iskola rendkívül jól felszerelt tanműhelyében zajlottak a gyakorlatok.

Le Puy en Velay, Auvergne – Haute Loire régió, Franciaország

Kölcsönös előkészítő látogatásokat követően az Adrien et Charles Dupuy iskola tavaly küldött hozzánk villanyszerelő diákokat. Most ennek viszonzásaképpen utazott ide 5 villanyszerelő tanulónk a mesebeli vulkanikus kúpok között fekvő városba.

Csoportunk számára az iskola koordinátora a város környékén talált alkalmas vállalkozásokat, ahol leendő villanyszerelőink lehetőséget kaptak új ismeretek szerzésére, a helyi eszközök, készülékek használatára.

Schwalmstadt, Hessen tartomány, Németország

Szintén régebbi partnerünk a nyugodt, csendes kisvárosban működő BerufsschulCampus intézmény. A kiváló német duális rendszer itt is jól működik, diákjaink különböző képzőhelyekre, egyesével kerültek kihelyezéshez. Az iskolához tartozó (jobb oldalon látható) vendégház biztosított kényelmes szállást a résztvevőknek.

Heybeliada, Isztambul Törökország

E török iskolával újabb keletű a kapcsolatunk, kolléganőnk egy tavalyi utazása során kereste fel a Huseyin Rahmi Gurpinar intézményt, mely az Isztambulhoz közeli Herceg – szigetek egyikén, Heybeliada-n működik. Az igazgató nyitott volt a kapcsolat felvételére, tavaly ősszel látogatást is tett nálunk. A helyszín ismeretében úgy láttuk érdemes velük együttműködni. A gyakorlatot idén tavasszal az iskola jól felszerelt informatika kabinetjében szervezték. Ilyen persze nekünk is van, de ott olyan sok újszerű, különleges szoftvert és 3D tervezést használnak, melyek nálunk ismeretlenek.

Cusset, Auvergne, Franciaország

A Vichy szomszédságában található kisváros hatalmas kiterjedésű szakképző központjával – lycée Albert Londres - 10 esztendeje működünk együtt. Ők minden évben 6-8 fős tanulócsoportokat küldenek hozzánk, többnyire villanyszerelőket. Az iskola tanműhelye számos elektromos és gépész részterületen biztosít tanulási, gyakorlási lehetőségeket. Az itt tanító kollégák zöme már több diákcsoportot kísért hozzánk, remek munkakapcsolatot ápolunk velük.

Izmír, Égei régió Törökország

Az itteni BUCA Süleyman Sah szakképző központtal már több sikeres projektet bonyolítottunk. Buray Tüzün, az iskola koordinátora már többször járt nálunk. A nyári szünet ellenére hat képzőhelyen szervezte meg tanulóink gyakorlatát. A város és környéke rengeteg lehetőséget biztosított a szabadidő hasznos és élvezetes eltöltésére.

Projektjeink szakmai tartalma mára sokat bővült. A villanyszerelő és elektronikai terület mellett tartalmas és nívós gyakorlatokra küldhettük informatikus, rendész, gépész és kadét diákjainkat is.

Szaktanáraink szakmai látogatása is az említett helyszíneken, iskolákban, illetve külső képzőhelyeiken történt. Szinte mindenütt lehetősége volt kollégáinknak a partnereinken kívül más, közeli iskolák tevékenységét megfigyelni, szakmai kamarákat és szervezeteket látogatni.