Trianon 100 – Nemzeti Összetartozás Napja

Iskolai keretek között hosszú évek óta készülünk műsorral a történelmi Magyarország szétszakításának napján. Az elmúlt évben is megemlékeztünk a 99., és valószínűleg jövőre is emlékezni fogunk a 101. évfordulón, együtt, közösen a Mansfeld-teremben. Most ezt nem tehetjük, sőt országosan elmaradnak a tervezett műsorok, programok, rendezvények.

Június 4-e a nemzeti összetartozás napja is egyben, így ennek a gondolatnak a jegyében mutattuk meg ezeken a műsorokon, milyen „Határtalanul” utakat tudtunk megvalósítani az adott tanévben, hallhattatok diákoktól élménybeszámolókat, láthattatok képeket, videókat a gyergyószentmiklósi, nagyváradi kirándulásainkról. Mindezt tettük annak reményében, hogy minél többen eljuthassatok a határon túli magyarjainkhoz, megismerve őket tájaikkal, kultúrájukkal, múltjukkal, jelenükkel együtt. Sok barátság is született, melyek megmaradtak az évek múltával is. Most ezt sem tudjuk közösen átélni.

Engedjétek meg, hogy az elmaradt közös iskolai pillanatokért valahogy mégis kárpótoljunk benneteket. Az alábbi összeállításban különböző, Trianonhoz és a nemzeti összetartozás gondolatiságához kapcsolódó tartalmakat hallhatsz, láthatsz, olvashatsz. Az idén is megvalósult egy Határtalanul program a felvidéken "II. Rákóczi Ferenc nyomában", sajnos a másikra nem kerülhetett sor.

Szeretnénk, ha fontosnak tartanád keresni a válaszokat olyan kérdésekre is, mint pl.: Mit tanulhatok nemzetünk történelméből? Mit üzen Trianon 100 év után? Hova és kihez tartozom magyarként a nagyvilágban? Mit jelent magyarnak lenni a XXI. században? Tehetek-e valamit azért, hogy az összetartozás és ne a széthúzás ereje érvényesüljön a világban? Sorolhatnánk… Keresd és járd az utad magyarként is!

A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.

Széchenyi István

Összetartoztunk – Összetartozunk!

Megszólalnak a harangok

1920. június 4. 16:30 - 2020. június 4. 16:30

Magyarország történelmi egyházainak templomaiban 16 óra 30 perckor megszólalnak a harangok, éppen akkor, mint száz évvel ezelőtt, a trianoni döntés napján.

Szóljanak a harangok! Emlékezzünk!

Történelem

Röviden elevenítsük föl a történelmi eseményeket!

Érdekességek Trianonról.

Hogyan zajlott a „béketárgyalás”? Miért kapta a legbátrabb város címet Balassagyarmat? Miért lett Sopron a hűség város? Kettészelt falvak? Lássuk!

Apponyi Albert gróf védőbeszéde

Apponyi Albert gróf a magyar küldöttség vezetőjeként csak Párizsban szembesült az antanthatalmak békefeltételeivel. Az általa vezetett békedelegációnak mindössze egy napot hagytak, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben. A magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszédét 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondta el a francia külügyminisztérium földszinti dísztermében.

A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című film premierje a mai napon 20 óra 15 perctől lesz látható a Duna Televízióban.

Gróf Apponyi Albert védőbeszédét ajánlom figyelmetekbe az alábbi helyen is!

Irodalom

Trianon természetesen a magyar irodalomban rendkívüli erővel jelent meg, nem csak az eseményeket követően, mai napig is elevenen hat a maga feldogozhatatlanságával. A nemzeti tragédia a költészetben erős érzelmi töltésű alkotásokat hozott maga után, de a fájdalom hangja csendes visszafojtottságban is megnyilvánult.

Trianon költőjeként is emlegetik a felvidéki Selmecbányáról származó Sajó Sándort, aki kötetnyi versben hagy maradandó nyomot a feldolgozhatatlan létélményről.

Sajó Sándor
Éj a szabadban

Ragyog az ég. Az Úr leheletére
Csillognak rajta rezgő fénypihék;
Tündöklő titkok halk szavú zenéje
Zendíti át a mindenség szívét.

Tündöklő titkok égi messzeségben,
Szomorgó csend az alvó föld ölén;
Ezernyi árnyék kél-száll észrevétlen,
S fekete szálú fátylat sző körém.

Árnyékot, csendet múltak lelke zsongat.
Valami sóhajt – tán a föld alul…
Valahol messze nóták haldokolnak,
És búza sír, és rózsa szirma hull.

A csillagokban Isten lelke reszket –
Mi rezeg itt a nyárfalevelen?
Mit panaszol az úti kőkeresztnek
Borongó emlék, síró sejtelem?

Nagy, titkos érzés zeng a némaságon,
S szívemre száll egy halk szavú dalon:
Két végtelenség van e nagy világon…
Az Isten és a magyar fájdalom…

(1921)

Wass Albert író, költő szülőföldje Erdély volt. Sorsa a száműzötteké lett, miután el kellett hagynia hazáját. 1945-ben emigrált Az Amerikai Egyesült Álamokba a kommunizmus üldözései elől.

A trianoni békekötés ostoba, és igazságtalan, és felelőtlen pontjai, honfitársaim, nem csak bennünket sújtottak, bár bennünket sújtottak legjobban. És ha valakinek van jussa erről beszélni, az én vagyok, mert én ennek a súlya alatt nőttem emberré. Ugyanaz az ostoba, félrevezető és hamis politikai irányzat, amely bennünket tönkretett, ugyanúgy tönkretette ma az egész világot… Legyünk tehát olyan magyarok, akik méltók vagyunk a magyar történelmi múltra. Nem csak szellemben erősek, de lélekben is.

Wass Albert nyilatkozta Trianon 50. évfordulóján.

Hallgassuk meg egyik legszebb versét, hitvallását!

Wass Albert: Üzenet haza

Szabó Magda írónőnktől szeretnék ajánlani egy pár oldalas részletet, amelyben a gyermekként megélt élményeiből tár elénk egy szomorú, de kedves emlékképet, átszőve az írói fantázia szálaival.

Virtuális és valódi múzeumlátogatás

Mi jut eszetekbe, ha a „virtuális múzeumi látogatás” kifejezést olvassátok? Nos, akik sokat használnak gamer egeret, vagy profin kezelik a touch padot és a nyilakat, azok gyorsan boldogulnak az alábbi virtuális kiállításon, amely a székesfehérvári Szent István Múzeum valós kiállítása alapján készült.

Mindenkinek ajánlom, mert látványos és tartalmas!

Jankovics Marcell - virtuális kiállítás

A Kossuth-díjas Jankovics Marcell a kiállítás megálmodója, aki filmrendező, grafikus, többek között ismerhettek a Magyar népmesék, A mondák a magyar történelemből vagy a János vitéz rajzfilmek alkotójaként.

Trianon Múzeum, Várpalota

Ha pedig tovább utazunk Székesfehérvárról a 8-s úton Veszprém felé, kis idő múlva megérkezünk Várpalotára. Itt található az ország első és egyetlen Trianon múzeuma!

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, amely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát. Nézzetek szét, és ha egyszer erre jártok családotokkal vagy osztálykirándulás kapcsán, térjetek be. Addig is itt olvashattok a tárlatokról.

Zene

Az alábbi három zenei darab kapcsolódik három olyan országrészhez, melyek ma nem Magyarország részei: Felvidék, Délvidék, Kárpátalja.

Hallottál már az FC DAC focicsapatról? Nem a magyar bajnokságban szerepelnek, mégis magyar csapatról beszélünk, egy magyar városban, Dunaszerdahelyen, Szlovákiában. Miért érdekesek itt számunkra? Magyar szív hajtja a csapatot, a szurkolótáborról nem is beszélve. Mostanában jól szerepelnek a szlovák bajnokságban is, két éve 3.,tavaly a 2. helyen végeztek. A meccseken elhangzik a magyar himnusz is biztatásul. Vagy éppen az alábbi szám az Ismerős arcok zenekartól, amely egyfajta jelképe lett a nemzeti összetartozásnak a könnyűzenében.

Ismerős arcok: Nélküled

Rúzsa Magdi: Hazatalálsz

Rúzsa Magdi nevét, hangját valószínűleg hallottad, ismered. Tehetséges énekesként megnyerte a 2006-os Megasztár versenyt. Szerényen, de büszkén vallja magyarságát, délvidéki származását (ma Szerbia). Az alábbi dalának klipjén megjelennek szülőföldje tájai is: Topolya, Kishegyes.

Pál István: Hazatérés

Pál István (Szalonna) Kárpátalján született (ma Ukrajna). Kiváló népzenész, prímás. Hallgassátok meg közös fellépését Havasi Balázs zongoraművésszel.

Összetartozunk - Trianon 100