Igaz-hamis történelmi vetélkedő

Iskolánk történelmes munkaközössége új hagyományt igyekezett megteremteni: 2015. december 1-én, a Mansfeld-teremben első ízben rendezte meg a II. világháború témakörében összeállított Igaz-Hamis versenyét.

A verseny célja az volt, hogy a történelem tankönyvekből kihagyott érdekes tényeket mutassunk be a diákoknak a II. világháború témájában. A célközönség, alapvetően a 12. évfolyam volt, akik a tanulmányaikban ezen történelmi időszak táján járnak. Mégis, legnagyobb örömünkre a résztvevők listájából látható, hogy nemcsak a végzősök, de a fiatalabb diákok is örömmel és érdeklődéssel vettek részt a versenyen. 66 diák vett részt a megmérettetésen, melyhez különlegességként azt is elmondhatjuk, hogy egy tanári csapat is benevezett izgatott lelkesedéssel töprengve a válaszokon.

Fontosnak tartjuk, hogy a száraz történelmi tényeken túl érdekes ismeretekkel is gazdagítsuk a tanulókat, mely a későbbiekben arra ösztönözheti őket, hogy maguk is keresgéljenek az egyes történelmi események kapcsán különleges háttér-információkat. Ezáltal közelebb tudjuk hozni őket a történelem tantárgyhoz, és be tudjuk nekik mutatni, hogy mi minden érdekes, meglepő különlegesség szövi át a történelmi eseményeket.

A kérdések összegyűjtésében a munkaközösség három lelkes tagja, Ledniczky Zsuzsanna, Nagy Zsuzsanna és Tóth Gabriella szorgoskodott. A rengeteg összegyűjtött kérdésből 30-at válogattunk ki, melyet PowerPoint segítségével és képekkel illusztrálva mutattunk be a csapatoknak. A diákat zenei aláfestés gazdagította.

A diákok párokban jelentkezhettek, majd egy előre kinyomtatott válaszlapon kellett bejelölniük, hogy meglátásuk illetve tudásuk szerint melyik igaz, és melyik hamis. A hihetetlen állítások, bizony, komoly fejtörést okoztak, de örömmel tanakodtak, hogy vajon melyik a valós. Ahogy haladt előre a verseny, egyre nagyobb izgalommal és érdeklődéssel várták a következő feladatot. Természetesen, miután végigment a diasor, felfedtük a meglepő igazságot is.

Meglátásunk szerint, ezt az új játékos verseny meg fog honosulni iskolánkban és a jövőben, más-más témakörben is rendezhetünk ilyen küzdelmet.

És végül a helyezettek:

1. helyezett 2. helyezett 3. helyezett
11.AB Horváth Roland, Bodó Alex 11.AB Endes Zsolt, Nagy Norbert 13.N Varga Krisztán, Varga Attila

Az eredményhirdetésre a Mikulás-ünnepség keretén belül került sor, ahol az Igazgatónő oklevéllel és csokoládéval jutalmazta a nyerteseket és a résztvevőket.

Történelm munkaközösség