Határtalanul: Rákóczi nyomában

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2 Határtalanul pályázatot nyert. Ennek keretében 86 tanulóval és 6 kísérőtanárral indultunk el II. Rákóczi Ferenc nyomában a csodálatos Felvidékre. „Otthonról hazamegyünk”, ahogy a pályázat meghirdette úticélunkat.

II. Rákóczi Ferenc nyomában a Felvidéken

Megismerkedtünk a Felvidék természeti szépségeivel, kulturális és építészeti örökségével. Az általunk választott út során bejártuk azokat a településeket, melyek a Rákóczi-szabadságharc idején fontos szerepet töltöttek be, ahol maga II. Rákóczi Ferenc is megfordult.

Többek között megtekintettük Sáros várát. A vár alatt fogták el II.Rákóczi Ferencet 1701. április 18-án. Majd Eperjesen megnéztük a Rákóczi család ősi tulajdonában épített Rákóczi -házat. Ezután Kassára látogattunk, ahol először is megtekintettük a fejedelem törökországi emigrációjakor lakott épület pontos kassai mását, a Rodostói házat, majd átsétáltunk a kassai dómba, ahol megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós sírját.

Utána utunk Késmárkra vezetett, ahol az evangélikus templomban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc fejedelem nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelemének, a kuruc vezérnek, gróf Thököly Imrének szarkofágját. Innen Rozsnyóra látogattunk. Ez a város II. Rákóczi Ferenc fejedelem egyik kedvenc tartózkodási helye volt, olyannyira, hogy 1706-ban innen kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket.

Sokfelé jártunk még: a Szádelői-völgy vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyében, a füleki várban, a Szilicei-fennsíkon, ahonnan belátni egész Gömört, Lőcse csodálatos belvárosában, Szepes várában.