Iskolánk fennállásának 70. évfordulója

WEISS MANFRÉD ISKOLA 70 ÉVES ÉVFORDULÓ

2019. április 26-án ünnepeltük iskolánk megalakításának 70. évfordulóját. Ezt a napot megelőzte számos iskolai esemény, játékos vetélkedők, plakátverseny, spotprogramok melyek mind azt a célt szolgálták, hogy tanulóink minél jobban megismerjék iskolánk múltját és jelenét.

A megemlékezés napján egy nagyszabású sport- és honvédelmi esemény előzte meg az ünnepi megemlékezésünket. Ezen az eseményen Csepel összes nevelési,és oktatási intézménye képvieltette magát.

A déli órákban kezdődött a megemlékezés az iskolánk Mansfeld termében, ahol egy szép kiállítást láthattunk iskolánk történetéből, melyet Gulyás József igazgatóhelyettes úr, kollégáival közösen állított össze.

Az ünepségen iskolánk volt dolgozóin kívül jelenlegi kollégáink ,és gyermekeink vettek részt.

Herczeg Mária igazgató asszony beszédében megemlékezett múltunkról, majd ezt követően Kollár József címzetes igazgató mondta el gondolatait.

Gyermekeink Keppel Gyula tanár úr irányításával Karinthy Frigyes „Visszakérem az iskolapénzemet” című egyfelvonásosát adták elő.

Köszönet a nevelőtestületünknek, akik ezt a méltó megemlékezés-sorozatot szervezték és bonyolították le.

„Weiss Manfréd nyomában” akadályverseny

2019.04.17-én és 2019.04.25-én került megrendezésre a Weiss Manfréd születésének 162. évfordulója alkalmából rendezett „Weiss Manfréd nyomában” elnevezésű akadályverseny. Iskolánk 27 osztálya vett részt a rendezvényen. A két és fél órás út során tanulóink meglátogatták az egykori Weiss Manfréd Műveket. Játékos feladatok során megismerkedtek a Weiss család és a gyár történetével. Diákjaink sikeresen teljesítették a kijelölt pályát, miközben, totókat, keresztrejtvényeket, memóriajátékokat, „add tovább” és ügyességi játékokat oldottak meg. Az utolsó állomáson még kerékpártudásukat is kipróbálhatták régi Csepel bicikliken.

Legeredményesebb osztályok

I. helyezett: 10.C osztály.
II. helyezett: 11.E osztály.
III. helyezett: 11.ABX osztály.

„Ismerd meg iskolánk rejtett helyiségeit” vetélkedő

Helyiségek – és állomásvezetők:

1. III. emelet – Takács János
2. Hőközpont – Asztalos Jenő
3. 5. sz. műhely – Kovács László
4. 9. sz. műhely – Burián Ferenc
5. 10. sz. műhely – Magyar Zsolt
6. 17. sz. műhely – Bayer Géza
7. Szerszámraktár – Márkus László
8. Pince – Körmendy Zsuzsanna

A verseny pontosan 12 óra 45-kor indult. Az állomásokon 15 percenként váltották egymást a csoportok. Egy-egy állomáson annyi időt tölthettek, hogy a következő állomásra a csoportfordulóig még odaérjenek. Ha késtek, kevesebb idejük maradt a feladatra. Az állomásvezető a 15 perces fordulóknál lezárta az addig megszerzett pontokat. Az állomásokat csak az adott csapat számára kijelölt sorrendben lehetett teljesíteni!

A verseny meglepően nagy érdeklődés mellett zajlott, a résztvevő 3 fős csapatok izgatottan igyekeztek mihamarabb megtalálni a következő állomáshelyet a kiadott térkép alapján. A Szerszámraktár, a Hőközpont, a Pince a közműalagúttal, valamint talán a legnépszerűbb 3. emeleti terasz mindenki számára különleges élményt nyújtott. A műhelyek is tartogattak meglepetéseket mindenki számára, így úgy zártuk le ezt a napot, hogy meg kell majd ismételnünk, akár tanár kollégák számára is.

Legeredményesebb osztályok

I. helyezett: 11.R (Gáspár Zoltán, Szabó Kinga, Kmeth Kitti)
II. helyezett: 10.C (Schrödl Bertalan, Beri Szebasztián, Hriazik Tibor)
III. helyezett: 12.BC (Suhajda Krisztián, Tóth Richárd, Varga Csaba)

„Mansfeld Péter nyomában” akadályverseny

2019.04.17-én és 2019.04.25-én került megrendezésre a Mansfeld Péter halálának 60. évfordulója alkalmából rendezett „Mansfeld Péter nyomában” elnevezésű akadályverseny. Iskolánk 27 osztálya vett részt a rendezvényen. A két és fél órás út során tanulóink meglátogatták Csepel legfontosabb 1956-os emlékhelyeit. Játékos feladatok során megismerkedtek az 1956-os forradalmárok és Mansfeld Péter életével. Diákjaink sikeresen teljesítették a kijelölt pályát, miközben totókat, keresztrejtvényeket, memóriajátékokat és ügyességi játékokat oldottak meg.

Legeredményesebb osztályok

I. helyezett: 11.D osztály.
II. helyezett: 11.R osztály.
III. helyezett: 10.D osztáy.

Weiss Manfréd nyomában – Idegen nyelvi vetélkedő

Iskolánk 70. évfordulója alkalmából angol és német nyelvet tanuló diákjaink osztályszinten jelentkezhettek az április 24-én rendezett interaktív idegen nyelvi versenyre.

Sok osztály nevezett be, a tanulók párban vagy 3-4 ill. 6 fős csoportokban lelkesen oldották meg a feladatokat.

Az első fordulóban a Weiss Manfréd életét bemutató hiányos szöveget kellett kiegészíteniük 10 szóval. A hiányzó szavak 10 különböző személynél voltak elrejtve. (Gondnok, portás, könyvtáros, fejlesztő pedagógus, iskolatitkár, stb.) Ha sikerült lefordítaniuk a személyleírást, felkeresték az adott személyt, akitől megkapták a hiányzó szót. Miután minden szót összegyűjtöttek, beillesztették a szavakat a szövegbe.

A második fordulóban az értelemszerűen kiegészített életrajz segítségével kellett röviden megválaszolniuk 13 kérdést, majd a párok és csoportok újra elindultak, hogy most az iskola épületével kapcsolatos 7 kérdésekre keressék meg a választ. Meg kellett például számolniuk, mennyi ablak található a 2. emeleten, hány lépcsőfok vezet az aulából az 1. emeletre, mennyi könyv van a könyvtárban. Arra a kérdésre, hogy pontosan hány diák tanul iskolánkban és mióta viseli intézményünk Weiss Manfréd nevét, a titkárságon kaphattak a versenyzők pontos választ.
Nagyon jó hangulatban zajlott a vetélkedő, élvezték a tanulók a keresős feladatokat. Így nemcsak szókincsük gazdagodott, ismeretük is bővült.

Angol nyelvi helyezések Német nyelvi helyezések

Sziget Nap a kollégiumban

A hagyományosan megrendezésre kerülő Sziget Nap szabadéri programokkal vette kezdetét. Április 24-én, ragyogó jó időben, benépesült a kollégium előtti futópálya. A csoportok kilenc bográcsban főzték a finomabbnál finomabb vacsorát, melyet aztán a diákok közösen, piknikhangulatban fogyasztottak el. A programot önvédelmi bemutató is színesítette, a nap végén mindenki kissé füstösen, de teli hassal készülhetett az intézmény 70 éves jubileumára.

70. év: jubileum a kollégiumban

A kollégium diákjai a Sziget Nap keretén belül ünnepelték meg intézményünk 70. születésnapját. Április 25-én a tornateremben időutazáson vehettek részt a diákok, ahol 7 évtized eseményeit, táncait mutatták be a kollégisták. Az ötvenes évek úttörő dalaitól kezdve a 60-as, 70-es, 80-as évek slágerein és iskolai viseletein keresztül teljes képet kaptunk az elmúlt 70 évről. Az izgalmas produkciókat egy profi tánccsoport bemutatója zárta, mely idén is nagy sikert aratott. A Sziget Nap zárásaként Ondok Mónika igazgatóhelyettes asszony jutalmakat adott át az egész évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégista diákoknak. A könyvutalvánnyal járó Csőke Kató díjat ebben a tanévben Jurásek Xavér és Kis Roland vehette át több éves, a kollégiumért végzett munkájáért és a kollégiumok közötti versenyeken elért eredményeiért.

Számítógépes Ismeretek - interaktív vetélkedő

Az Informatikai munkaközösség a projekthét keretében 2019. április 16.-án kedden Számitógépes Ismeretek címmel interaktív vetélkedőt szervezett. A vetélkedőre osztályonként 3 fős csapatok jelentkezhettek.

Két csoportban történt a lebonyolítás:
- a 2-3.órában 9-12. évfolyam,
- a 4-5.óra 10-11. évfolyam.
Csoportonként 7-7 osztály csapata jelentkezett.

A vetélkedő nagyon jó hangulatban zajlott. A diákok érdeklődését sikerült felkelteni az interaktív feladatokkal. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy teljesen megfeledkeztek az idő múlásáról. Az óra végeztével még javában tevékenykedtek, új versenyfeladatokat kértek.
Köszönjük szépen az informatikai munkaközösség profi tervezését. Külön köszönet Kreisz Róbert és Dulácska László tanár uraknak a verseny lebonyolításáét, illetve Englert Ervin tanár úrnak a segítségét, aki szakmailag irányította a rendezvényt!

Eredmények:

9-12. évfolyam:
I. 9.G
II. 9.MF
III. 9.C
10-11. évfolyam:
I. 11.E
II. 10.E
III. 10.R

Gratulálunk a versenyzőknek!

Számítógépes Ismeretek - interaktív vetélkedő

A 11.C osztály tanulói iskolánk 70. születésnapjára csoportmunkában látványos és lényeget kiemelő .PPT prezentációkat hoztak létre, amelyek közérthető formában dolgozták fel a fekete lyukak, az ózonréteg felfedezésének és az ózonlyuk kialakulásának, az emberi DNS feltérképezésének, a napenergia hasznosításának kérdéseit - néhányat az elmúlt 70 év tudományt foglalkoztató kérdései közül.

11.C Fekete lyuk pptx 5,8MB 11.C Humán genom pptx 0,4MB 11.C Napenergia hasznosítása pptx 0,4MB 11.C Ózonréteg pptx 1,1MB

Fotógalériák:
WM70 programok Sziget Nap a kollégiumban