Csepeli Hon- és Rendvédelmi Ifjúsági Nap

A BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában nagyszabású Hon- és Rendvédelmi Ifjúsági Nap került lebonyolításra, április 26-án. Az eseményen, amely a Honvédelmi Sportszövetség, a Dél- Pesti Tankerületi Központ, a Honvédelmi Minisztérium, a kerületi Kormányhivatal, valamint Budapest Főváros Védelmi Bizottságának támogatásával valósult meg, minden csepeli általános és középiskola 7 – 8., 9 - 10. valamint 11 - 12. évfolyamának tízfős csapata nevezhetett.

A Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület által lebonyolított rendezvényt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, az esemény fővédnöke nyitotta meg, miután a Vitéz Szurmay Sándor alosztályának központi zenekara kíséretében elénekeltük a himnuszt. Az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjeivel való bemelegítést követően öt versenyszámnak veselkedtek neki a diákok. A nyáriasra fordult időben kiválóan előkészített versenypálya fogadta a fiatalokat, az egyenként 20 perces blokkokban szerepelt elsősegélynyújtás- újraélesztés, Laser Run lövészet, vívás, akadálypálya, valamint egy kombinált állomás, ahol kovácsműhellyel, drón- röptetéssel, valamint egy öttusasporttal és lőtéri szabályokkal kapcsolatos kvízjáték is. A programot ezen kívül a honvédség, a rendőrség, tűzoltóság, büntetésvégrehajtás, mentőszolgálat és a közterület felügyelet eszközbemutatója is színesítette.

Az akadálypálya 18 állomással (10 épített és 8 mobil) igyekezett megnehezíteni a nebulók dolgát, építésénél a tradicionális (1949- es évek) öttusasport lovaspályáját vették alapul. Az összetettebb, ám kisebb pihenést is engedélyező állomáson például lézeres biatlon lövészet is várta a résztvevőket, a legmodernebb technológia pedig egy „mini, drón- röptető verseny” képében kapott helyet a programban a Csepel Lövész Egylet jóvoltából. Ezen kívül egy interaktív kvízjáték (az öttusasport és a lőterek szabályairól), valamint - Sabján Róbert fegyverkovácsnak köszönhetően - a daliás magyar időket megidéző, valódi kézügyességet igénylő feladat is próbára tette a fiatalokat, utóbbiban a magyar szablyakészítés fortélyaival lehetett megismerkedni, illetve 1848-as puskagolyó kiöntésére is lehetett vállalkozni.
A verseny közben az érdeklődőket különböző interaktív bemutató várta. Az iskola aulájában helyt kapott a NATO 20’ kiállítás is és egy izgalmas kvízjáték is.

Összességében minden programelem a terveknek megfelelően, balesetmentesen, szinte „katonás rendben” zajlott le, így az eredményhirdetésre már délben sor került. Az iskola új hajójának névadójára az eredményhirdetés után került sor, Szilágyi Zsolt MH I. tűzszerész és hadihajó ezred ezredese jóvoltából. KADÉT nevet kapta a keresztségben, az új hajónk.

A legjobbakat természetesen jutalmazták, ám kijelenthető, hogy minden résztvevő csakis nyert ezzel az elsőrangú Hon- és Rendvédelmi Ifjúsági Nappal, ami máris folytatásért kiált!

Köszönet a szervezőknek!

Forrás: Magyar Honvédség

Forrás: Csepel Öttusa Média