Fenntarthatósági hét

Fenntarthatósági hét

2023. májusának elején iskolánkban újra pezsgett a diákélet - egészséges életmód és fenntarthatósági napokat tartottunk.

A programok több napon át zajlottak, és minden évfolyamot érintettek a végzősök kivételével, hiszen ők már a ballagással és az írásbeli érettségi vizsgákra való felkészüléssel voltak elfoglalva.

Szerencsére a Weissben sok kreatív oktató van, akik mindig készek a tanulók érdekében akár túlórákat is vállalni. Az ő segítségükkel állt végül össze a rendezvények sora is.

Előzetes feladatok is kihirdetésre kerültek- tanulóink írhattak verset, esszét a természet szeretetéről, védelméről, kifejthették gondolataikat az egészség megőrzésről is. Készíthettek plakátot, rajzot vagy festményt az említett témakörökben, ha úgy érezték, így tudják inkább kifejezni magukat.

De kisfilmet, videót is forgathattak, ha volt rá idejük, és volt elképzelésük is hozzá.

Ezeken kívül javasoltuk, hogy minél többen közlekedjenek kerékpárral az iskolába. A lelkes kerekezők nevét fel is jegyeztük a későbbi osztályok közötti sorrend reálisabb megállapítása érdekében.

Az iskolai rendezvények sorát egy, már tradicionálisnak mondható nyitotta, hiszen legalább 10 éve kerül napirendre...

Simkó Melinda és Ledniczky Zsuzsanna tanárnők szervezésében a globális felmelegedés témakörét érintő játékos vetélkedőre került sor.

A vetélkedő résztvevői között volt a 9. c osztályos Dézsi Máté, aki a robotikában is jártas, mint informatika tagozatos diák. Az alkalomra egy szemétszedő robotot épített, ami több módon volt képes megkeresni, megfogni és elvinni a talált szemétnek mondható tárgyat. Bemutatója sikert aratott a diákok körében.

De hogy ne csak a robotokra várjunk a takarítással, precíz időbeosztás szerint az iskola minden osztálya be volt osztva némi takarításra. A munka közben sajnos elgondolkodhattunk azon, hogy hogyan kerül szemét az iskola kertjébe vagy más helyekre...

Tanítás közben Selényi József tanárúr óráin tesztet töltöttek ki a 9-10. évfolyamosok, majd kiértékelték azt, elbeszélgetve a fenntarthatóság szerepéről a munka- és pénzügyek tekintetében is.

A végzősök bolondballagása is színesítette ezekben a napokban az életünket, és sok jelmez a gazdaságosság, újrahasznosítás szellemében készült.

Lehetőséget kaptak az osztályok arra is, hogy friss hazai élelmiszerből egészséges uzsonnát készítsenek közösen, amit akár iskolánk zöldellő kertjében is elfogyaszthattak. A 9.r, 10.r és 11.h osztályfőnökei és tanulói, így együtt tölthettek két kellemes órát.

Fejlesztő pedagógusaink- Istvánfi Klára és Balaticzné Pandur Zsófia- kreatív irányítása mellett sok diák készített az újrahasznosítás jegyében használati vagy dísztárgyakat. Lelkesedésük mindig átragad a gyerekekre is. Nem volt ez másként most sem. Csak mosolygó arcokkal és szorgos kezekkel találkozhatott, aki benézett ezekre a foglalkozásokra.

Tóthné Vitányi Tímea tanárnő a 11. H osztályos segítőivel az önvédelem laikusok által is kivitelezhető elemeit mutatta be, és gyakorolta az érdeklődőkkel. Nagyszámban jelentkeztek érdeklődők, az idő pedig korlátolt volt, így valószínűleg még folytatni fogják ezt a tevékenységet, más iskolai alkalmakkor is.

Papp-Csepi Babett tanárnő, akit következetessége mellett a tánctudásáról is volt alkalmunk megismerni, egy csak lányoknak szóló hastáncoktatásra invitálta a táncolni, mozogni szerető bátor lányokat. Fiúk is érdeklődtek érthető módon az esemény iránt, de talán legközelebb...

Az iskola fiatal és lelkes pszichológusa, Varga Krisztina szabadulószobába hívta az érdeklődőket, ahol a lelki egyensúly fenntartására is stresszkezelésre is ajánlott bevált technikákat. A 9. P osztály osztályfőnököstül a szabadulószoba vendége volt - a leendő rendészeti őröknek is jól használható lehet ilyen tapasztalat.

Nagy Katalin és Baló Zoltán környezetismereti vetélkedőt rendezett a vállalkozó szellemű és a világ dolgaiban jártas tanulóknak, akik életvitel, országismeret, környezetvédelem és más érdekes témákban oldhattak meg csoportosan feladványokat, feladatokat egy társasjáték keretében. A vetélkedőn 1. lett a 10.c osztály csapata, 2. lett holtversenyben a 9.b és a 11.c, 3. lett a 10.b osztály. A dobogósok ötösöket is kaphattak az elismerés mellé.

A vetélkedő napján akadtak olyan szerencsések is, akik nyeregben tölthették a délutánt-ők voltak a kerékpártúra résztvevői. Handel Géza és Tájmel József tanárurak lelkes irányításával egy húszfős csapat fedezhette fel Csepel rejtett természeti értékeit. Még az időjárás is kedvezett nekik!

A legjobban, a tanárok által is várt program a Bak Ferenc Józsefné igazgatóhelyettes és aranyos kutyusa, Cody, segítségével megrendezett kutyabemutató és terápiás program volt, ahol a kutyaszerető osztályok aktív részesei lehettek egy játékos, vidám, mégis megnyugtató, de még szokatlan foglalkozásnak. A közösen megélt élmények végén mindenkinek fülig ért a szája a jókedvtől, és ez alól Cody sem volt kivétel. Ettől a naptól kezdve nyugodtan kijelenthetjük, hogy van egy még nagyon fiatal, és nagyon szőrös tanársegédünk- Cody, a terápiás golden retriever.

A program vége felé leadásra kerültek az elkészült pályamunkák, összegeztük az osztályok eredményeit.

A legkifejezőbb és legátgondoltabb videót a 11.h osztály készítette, akik maximálisan mindenből kivették a részüket. Ők lettek ennek a programsorozatnak a legügyesebb, legaktívabb osztálya Tóthné Vitányi Tímea osztályfőnökkel együtt.

A 9. h osztályosok több videót is készítettek. Esetükben a testmozgás hasznosságáról szóló nyerte el inkább az értékelők tetszését. Ők is nagyon tevékeny résztvevői voltak a fenntarthatósági napoknak osztályfőnökükkel, Papp-Csepi Babettal együtt.

Nagyon aranyosak voltak a 9.r filmjei is. Mindannyiunkat megmosolyogtatott, amikor az egyik tanulójuk otthoni sertéstenyészetükről készült kis videójával rukkoltak elő így is hangot adva az önfenntartásnak és az egészséges élelmiszerek otthoni előállításának. Egészséges uzsonnát is készítettek László Virág osztályfőnökkel, és tőlük került ki a legjobb rajz is, ami egy esszé illusztrációja is lett egyben- Barkó Csenge alkotása.

A rajz témában még 2. helyezést ért el Kovács Botond 11.ab stilizált fás rajza.

A 9.c osztály egy nagyon mókás, fiataloknak tetsző, sok munkaórát igénylő filmmel állt elő. Ők is dicséretet érdemelnek. Gál Viktória, az osztály tanulója több rajzzal is készült, és az ő „Virágzó ág” című alkotása lett a harmadik legjobb.

A vers kategóriában Tóth Krisztina 11.c Cseresznyevirág című verse lett az legjobb, de utána következik Hajdu Imre bicajozásról írt mókás versikéje és a Bartha Cintia 9.r osztályos kislány természet csodálatáról írt gondolatai.

Megemlítésre érdemesek még a 10.b, a 10,r, a 11,.c és minden más osztály a teljesség igénye nélkül, akik részt vettek, alkottak, tanultak a programok során.

Reméljük, hogy jövőre még érdekesebbre sikerül a rendezvény!

Összességében a legnagyobb köszönet Nagy Katalin tanárnőnek jár, aki megálmodta és segítő kollégáival megvalósította a programot, amely szebbé tette mindennapjait a diákoknak, miközben sokat tanultak a fenntarthatóságról is.

Képtár...