Nemzetközi kapcsolatok

Ez év tavaszán iskolánk elnyerte a Tempus Közalapítvány „Mobilitási Tanúsítványát”, így egyszerűsített űrlapon nyújthattuk be „Erasmus KA1” pályázatunkat. Az elnyert támogatás révén 2019 és 2021 között 4 partnerünkhöz (német, finn, francia és török) utazhatnak diákjaink (4-4 fő) szakmai gyakorlatra, illetve szaktanáraink tanulmányútra. A pályázati felhívás október 1-től elérhető lesz iskolánk számos felületén, jelentkezési lapot az elektromos illetve az informatika tanárikban lehet kérni.

Erasmus+

A szakiskolai lemorzsolódás csökkentését tűzte ki célul az a nemzetközi projekt, melynek résztvevői – a Raabe Klett kiadó, a Budapesti Műszaki Egyetem, egy magyar és egy finn szakiskola, valamint egy felnőttképzéssel és pályaválasztási tanácsadással foglalkozó bolgár cég – arra vállalkoztak, hogy összeállítanak egy kézikönyvet szakiskolai oktatók számára, amely alapján a tanárok segíthetik a tanulókat a pályaválasztásban és abban, hogy hogyan tervezzék meg és irányítsák önállóan a karrierjüket. A projekthez az Európai Bizottság nyújt támogatást az Erasmus+ pályázati programon keresztül.

Erasmus+ KA1

2017-ben a Tempus Közalapítványnak köszönhetően jelentős támogatást sikerült elnyernünk az „Egész életen át tartó tanulás Erasmus+ KA1” kategóriájában. Ennek keretében 2017 és 2019 között 4-4 fős diákcsoportok, továbbá szakképzésünkben dolgozó tanáraink utazhattak finn, francia és német partnereinkhez. A diákok 3 hetes szakmai gyakorlatot teljesítettek az iskolák üzemi képzőhelyein, tanáraink pedig 10 napos tanulmányutakat tettek. A tanulói gyakorlatok során a résztvevők valós munkatapasztalatokat szerezhettek a korszerű villamos karbantartás, szerelés és hálózatépítés területén. Megismerhettek számos korszerű eszközt, technológiát és megoldást, mindenütt nagyon jól beilleszkedtek a helyi kollektívába.

A tanári tanulmányutak során kollégáink mindenütt végiglátogatták az adott régió szakképző intézményeit, a villamos képzésben közreműködő vállalkozásokat, cégeket. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek az egymástól lényegesen eltérő, de kiválóan működő finn, német és francia duális képzési rendszerekről.

Mindhárom partnerünk kiválóan megszervezte a gyakorlatokat és tanulmányutakat is, de emellett hétvégén sem hagyták unatkozni a résztvevőket….

Csoportjaink Franciaországban ellátogattak Auvergne nevezetes városaiba, Finnországban utakat tettek a sarkkörön túlra, Németországban pedig vasúttal bejárták Hessen tartományt.

Lezárultak a projektek: Beszámoló KA1

Látogatók

Nemzetközi projektjeink felsorolása nem lenne teljes, ha nem tennénk említést partnereink nálunk tett látogatásairól. Már számos tanulócsoport részére biztosítottunk mi is szakmai gyakorlatot, és fogadtunk tanári csoportokat, akik részére iskola és üzemlátogatásokat, konzultációkat szakmai találkozókat is szerveztünk. A kölcsönös látogatások eredményeképpen külföldi partnereinkkel nagyon szívélyes, baráti kapcsolat jött létre, mely reményeink szerint további együttműködésünk alapja lesz.

Partnereink

Törökország Kayseri | Izmír [Erasmus+]
Finnország Raahe [Erasmus+]
Erdély Gyergyószentmiklós [Határtalanul]
Partium Nagyvárad [Határtalanul]
Németország Schwalmstadt [Erasmus+]
Felvidék Kassa [Határtalanul]
Franciaország Cusset | Le Puy en Velay | Pont du Chateau [Erasmus+]