Ékes Rovás 2019 – döntő

Testvérként, kéz a kézben szerepel a szépírás mellett ősi írásunk sajátos megjelenése iskolai vetélkedőn, az „Ékes rovás” területén. A cím jelzi, hogy a magyar rovás is helyet követelhet magának olyan megmérettetésen, ahol szemnek-léleknek gyönyörködtető szempontok kerülnek középpontba.

Hatodik éve kapcsolódott be az „ékes”, lélekben felemelő-megemelő rovásunk a latin betűs szépírásunk mellé, és bizton állapíthatom, hogy jól megférnek egymás mellett. Bár másként működik a rovó ember keze, másként hagy nyomot a papíron vagy más anyagokban, másként tükrözi a magyar lélek megnyilvánulásait, mégis összeköti őket a személyiség nyoma, a lélek rezdülése, a belső én kézzel formált, letisztult, sallangmentes „kitárulkozása”.

A rovás alkalmazása mély lelki rétegeket mozdít meg, amely túlnő a betűformálás mikéntjén. A magyar lélek szeret díszíteni. A rovó diákok sokszor, szinte önkéntelenül kezdenek díszítésbe, jelenítenek meg stilizált motívumokat, vagy éppen próbálnak ki új technikákat, alapanyagokat. Az idén is, nagy örömünkre, megjelentek új módszerek: gravírozás fába, vagy éppen pirográf eszközzel égetés bőrbe. Reményeim szerint a jövőben külön kategóriaként hirdethetjük meg a hasonló kivitelezésű ötletek csoportját. Kiváltképp örvendetes lenne, ha a fába rovás legősibb, késsel/bicskával történő módját is láthatnánk a döntőben.

A Rákóczi évhez mi is kapcsolódtunk a fentiekben leírtak alapján. A rovóknak egy XVI. századi kuruc nóta, a Megjártam a hadak útját részletét kellett rovással megjeleníteni.

Köszönettel tartozunk Buzogány Dezsőnek, a zsűri elnökének, illetve Czékmási Csabának, aki mondhatjuk, hogy a legszebb magyar falinaptár, a Regélő szerkesztőjeként, kiadójaként idén is minden döntős ékes rovót megajándékozott kiadványaival. A Regélő falinaptárakat, emlékplaketteket és okleveleket Herczeg Mária igazgatóasszony adta át az esemény ünnepélyes zárásaként.

Gratulálunk minden vetélkedő rovónak, itt név szerint a kiemelt arany minősítést kapott tanulót említem meg: Tanács Antónia (Budapest), illetve a két különdíjas nevét: Ille Nikolett és Kossuth Nóra (Budapest).

Az eredmények, munkák külön megtekinthetők.

Várkonyi Csaba
szervező, zsűritag

Képek a vetélkedőről...