Weiss '23 Modell és Makett Verseny

Weiss '23 Modell és Makett Verseny

Dr. Kornis Jánosnak, a NAVIGA Élethű Hajómodellek szekció vezetőjének kezdeményezésére és menedzselésével került megrendezésre Csepelen egy olyan hajómodell és makett kiállítás, amely mindkét modellezési ág művelőit, valamint a hadtörténeti események és a technikai sportok iránt érdeklődőket várta egy kellemes találkozóra.

A Székely Mihály Modellező és Sportklub, TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, a Bolyai Makett Klub Egyesület, valamint az MH1 Tűzszerész és Folyamőr Ezred nyújtott segítséget a megvalósításhoz. Borbély Lénárd polgármester támogatásával a Királyerdei Művelődési Ház rangos és nagyszerű helyszínt biztosított számunkra.

Az eseményt a BKSzC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 75 éves jubileumát ünneplő Modellező Szakosztálya szervezte, amely a Weiss Manfréd Művek területén, 1949-ben az ország első szakmunkásképző intézetében (MüM I.) alakult meg, és ma is jelentős szerepet játszik a magyarországi élethű hajómodellező sportban.

A második alkalommal megvalósuló versenyt a szervezők Bicskei János emlékének szentelték, aki a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület-ben munkásságával, különösen a Lajta monitor életre keltésében betöltött szerepével, elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar hajózástörténet lapjain.

A bírók által végzett részletes műszaki értékelés során kivitelezés, benyomás, teljesség, és dokumentációnak megfelelés alapján minősítették a modellépítők munkáját.

A főbíró Dieter Matysik (Németország), a NAVIGA (a hajómodellsport nemzetközi szervezete) korábbi elnöke volt, a bírói testületet

Giuseppe Giraldi (Olaszország), Uwe Gaumer (Németország), László Mihály (Magyarország), ifj. Plank László (Magyarország), Rőder Sándor (Magyarország) alkotta.

A versenyen és kiállításon szép számú modellező képviseltette munkáját, ráadásul ezek mellett a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület két különleges kiállítása (A Lajta monitor története, 175 éves a magyar folyami hadihajózás) is nagyszerű élményt adott a látogatóknak. A 75 éves Csepel középiskolai Modellező Szakosztály kiállítása mellett egy foglalkoztatót is működtettünk, a gipszhajó festésnek, a papírhajó építésnek nagy keletje volt. Párhuzamosan az 50 éves Balassagyarmati Modellező Egyesület bemutatója is megtekinthető volt, amelyekkel a két klub egy kis történelmi hátteret adott az érdeklődők számára a magyar modellezés múltjából is.

A rendezvényt Dr. Balogh Tamás (TIT HME) a SZENT ISTVÁN csatahajó történetről, az osztrák-magyar Cs. és Kir. Haditengerészet első világháborús teljesítményéről, valamint a magyar folyami hadihajózás 175 éves történetéről szóló előadása tette egyedülállóvá a Művelődési Ház színháztermében.
Honvéd kadét tanulóink egyedi történelmi, hadtörténeti, haditechnikai információkat szereztek és egyidejűleg rendkívül sok segítséget is nyújtottak az esemény lebonyolításában. A modellek őrzését, valamint a biztosítást kadét (10.H) és rendész (10.R) tanulóink végezték.

A 9.H Gaszler István vezetésével, a 10.H Papp-Csepi Babett irányításával, valamint Ragány Albert 11.H osztálya ezen a hétvégén sok ismerettel és élménnyel lehetett gazdagabb.

Szakosztályunk eredményesen szerepelt: Fekete Lajos (3 bronz), Koncz Péter (1 arany, 2 ezüst, 1 bronz), Füzi Márton (1 arany, 1 ezüst), Doman Gergely (1 bronz), Laub Gábor (1 ezüst), Gulyás József (3 ezüst) gyűjtött érmeket.

Képtár...