Témahét

2018. novemberének utolsó hetében iskolánkban egy témahét került megrendezésre, amelynek az eseményei a hulladékcsökkentés, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás és az egészségtudatos életmód kérdéseit érintették.

Hétfőn a 9-10. évfolyamosok a szelektív hulladékgyűjtés és az ember életének összefüggéseiről nézte, hallgattak meg egy ráhangoló előadást, a 11-12. évfolyamosok pedig a hulladékcsökkentéshez kaptak jó tanácsokat előadás keretében. De nem maradhatott ki a karácsonyi vásárlások témája sem- Novák Péter ismert zenész ötleteivel lettünk gazdagabbak.

Kedden Simkó Melinda vezetésével Magyarország védett állatairól, a nemzeti parkjainkról tartott tematikus foglalkozást a 9.g osztály a könyvtárteremben, ahol használhatták iskolánk gazdag könyvtárának természetismerettel foglalkozó könyveit a feladatok megoldásához.

Ugyancsak kedden került sor arra az érdekes élménybeszámolóval egybekötött barlangászati előadásra, amelyet Rotter András, iskolánk óraadó tanára tartott az érdeklődő diákoknak. Még a barlangászat eszközeit, a csomózási technikákat, az öltözéket is kipróbálhatták a fiatalok. Ez a program olyannyira érdekesnek bizonyult, hogy szombaton hosszabb terjedelemben újra terítékre került. Nem, csoda, hiszen az elhivatott barlangász sok új, érdekes, figyelemfelkeltő információval lepte meg hallgatóit.

Keddtől kezdve kisebb javításra szánt gépeket is leadhattak volna tanulóink Burián Ferencnek és tanítványainak, akik vállalták, hogy amennyiben segíteni tudnak, elvégzik a javítást. Sajnos idén még csak egy tanuló fülhallgatója menekült meg így a kidobástól, mert tanulóink nem éltek a javítási szolgáltatással. Reméljük, hogy jövőre ennek nagyobb keletje lesz!

Szerdán kezdődött az a foglalkozás sorozat, amelyben Székely Mária, kollégiumunk nevelőtanára a használt textíliák újra hasznosításának fortélyaival ismertette meg érdeklődő tanulóinkat. A tanárnő lelkesedése és a kézimunka iránti szeretete kitűnik az elkészült emléktárgyak és karácsonyi díszek minőségében is. Csütörtökön és szombaton is folytatták a munkát az aulában otthonosan kialakított kis kuckóban.

Csütörtökre hozták be a környezetvédelmi témájú plakátokat és a természet szépségeit megörökítő rajzaikat ügyes kezű tanulóink, amelyek a későbbiekben az aulában kerültek kiállításra. Ugyanitt kapott helyet a kollégium nevelőtanárainak Ménesi Anikónak és Ménesi Ildikónak az irányítása alatt már a korábbiakban kollégistáink által elkészített színpompás virágokat ábrázoló kiállítása. A festmények érdekes, papírt újrahasznosító technikával készültek. Ezen a napon került sor a globális felmelegedés témakörét érintő vetélkedőre is, amit évek óta nagy lelkesedéssel szervez Simkó Melinda és Ledniczky Zsuzsanna. A 9-10. évfolyamosok mezőnyében messze kiemelkedett ezirányú tudásával a 10. r osztály.

Pénteken, de a hét összes napján a tanítási órák során is a fenti tematika foglalkoztatta tanulóinkat és tanárainkat is. A matematika órákon a természet megóvásához kötődő számítási feladatokat oldottak meg. Más természetismereti órákon egy hulladékcsökkentésre buzdító társasjátékkal szórakoztak jól és tanultak jót a gyerekek.

Szombaton a rendészeti osztályok precíziós lövészeti versenye mellet, amelyet a Magyar Honvédség szervezett, filmvetítésekre került sor David Attenborough alkotásai közül, amelyek a Föld jelenlegi törékeny állapotára hívják fel a figyelmet.

Reggeltől délig tartó elsősegélynyújtási és egészséges életmódra nevelő gyakorlatot tartott iskolánk elhivatott és lelkes védőnője. A tanulók bizalommal fordultak hozzá bármilyen egészségügyi kérdésben.

Az iskola konyháján megsütött egészséges idényzöldségekből készült ételek illata vonzotta szünetekben az aulába az arra járókat. A gyorséttermek ételeihez szokott diákok új ízeket fedezhettek fel, míg mások örömmel majszolták a jól ismert sült tököt, répát, zellert.

Az egész hét folyamán folyt a szelektív hulladékgyűjtés az erre vállalkozó osztályokban. Sárkány Eszter tanárő a 11.abx osztályosokkal egy nagyon mutatós szelektív szigetet hozott létre az iskola egyik sarkában, amely azóta is serkent bennünket a hulladékok szétválogatására. Sok osztály helyesen gyűjtötte a műanyagot, fémdoboz és a papírt, de sajnos akadtak figyelmetlenek is, akik nem vették még komolyan a vállalásukat. Reméljük a tanév további részében nekik is sikerül majd!

Ezt a témahetet jövőre is szeretnénk megrendezni, hiszen a jövőnk a tét a szeméttel, egészségtelen életmóddal folytatott harcban.