Szépírás a Kézírás és Ékes Rovás vetélkedőink döntője 2023

Szépírás a Kézírás és Ékes Rovás vetélkedőink döntője 2023

– 2023. május 18.

Sok évre visszatekintő kétfordulós vetélkedőink – nevezhetjük így is versengés helyett – újra szárnyra keltek, és a három év kihagyás után ismét ünnepi helyszín lett iskolánk Mansfeld-terme.

A zsűri elnökeként ismételten Buzogány Dezső kalligráfust üdvözölhettük, aki örömmel vállalta a felkérést, és nyitotta meg Herczeg Mária igazgató asszonnyal az eseményt. A zsűri további tagjai Buzogányné Vermes Katalin, Koleszár Zsuzsanna, Keppel Gyula és Várkonyi Csaba voltak. Körünkben volt a 2012-ben útjára indult Szépírás a kézírás vetélkedőnk életre hívója, Kollár József, iskolánk korábbi igazgatója is.

Szépírás a kézírás kategóriában, az első fordulóban 40 pályamű érkezett hozzánk márciusban. A feladat akkor Pilinszky János: Levél Petőfi Sándorhoz c. esszéjének leírása volt. Közülük 20-an kaptak lehetőséget a döntőben is részt venni. Ékes rovás kategóriában hatan küldték be Petőfi Sándor: Nemzeti dalát, ők mindannyian meghívást kaptak, hogy a rovásírást így is népszerűsíthessük a fiatalok számára.

A megjelent 15 szépíró Ravasz László: A magyarság című írását kapta feladatul, a rovók az ismert A Vidrócki híres nyája kezdetű betyárdalt, népdalt róhatták papírra.

A vetélkedőn a diákok mellett nagy örömünkre egy pedagógus, illetve egy iskolai dolgozó is megmérettette magát szépírásban.

Mint oly sokszor korábban, a feladatok elvégzése után kalligráfiai műhelymunka keretében, izgalmas szakmai-történelmi kalandra hívta kalligráfusunk a résztvevőket, akik kipróbálhatták a nádtollas-tintás írástechnikát, amely az írástörténet ókori időszakában, Európa mediterrán térségeiben volt jelen.

A zsűri értékelése után következett az eredményhirdetés. Nagyon szép munkák születtek. A 15 szépíró közül ketten kaptak kiemelt arany minősítést, hatan arany minősítést. A rovók között két kiemelt arany minősítést tudtunk kiosztani.

A legtöbb pontszámot elért, kiemelt arany díjasok különleges ajándékban részesültek. Név szerint Bagó Krisztina pedagógus és Kiss Alexandra boldog birtokosai lehetnek innentől egy-egy különleges szépségű, kézműves technikával készült tustollnak, illetve golyóstollnak. Köszönjük a felajánlást Pethő Sándornak, a Pendors márkanevet viselő tollak készítőjének!

Gravírozott üvegplakettet kapott kiemelt arany minősítéssel Izsák Flóra Anna szépíró és Kőszegi Miléna rovó.

Buzogány Dezső elnök úr különdíját Kiss Alexandra kapta: egy szakmai műhelymunka keretében fejlesztheti tovább - akár rovásban, akár szépírásban - képességeit. Ő mindkét

Arany minősítésben részesült Endrődi Csenge Virág, Fórika Vanda, Gub Réka Felícia, Inges Dorina, Daniló Petra, Paróczi Katalin.

Mindenki számára elkészítünk és postázunk egy-egy kalligrafikus írással kitöltött oklevelet, valamint az át nem vett jutalmakat is eljuttatjuk. (További részleteket, képeket mellékeljük.)

Elnök úr gondolatait is felidézve azon a véleményen vagyunk, hogy a szépírás, egyáltalán a kézírás vagy éppen a rovásírás „ékessége” a mai világban még jobban felértékelődik sokunk számára, akár szervezőként, akár résztvevőként. A technika villámgyors fejlődése sok kérdést felvet, a számítógépek, okostelefonok ugyan kivették kezünkből az íróeszközöket, de mégsem pótolhatnak mindent, amit az „ezerévek” adtak az embernek az írással. A lélek belső világát, a személyiség egyediségét is hordozza írásunk.

A szépírók, rovók magas fokú összpontosítással, belső fegyelemmel teremtik meg - mondhatjuk úgy is - alkotásaikat. „Olyan fajta tevékenység ez az írást végző ember szellemének, mint a sportolóknál a magas szintű edzés a testnek.” Buzogány Dezső

Évek tapasztalata alapján mondhatjuk, hogy vannak, akik tehetségesek is a lelkesedésük mellett, ezért is kell teret adnunk az ilyen jellegű eseményekkel ennek a tehetségnek a kibontakoztatására. Emellett örömteli, közösségteremtő alkalom is minden ilyen alkotó együttlét!

A napot nem csak a szépírók és rovók, hanem különleges vendégeink is bearanyozták. A pesterzsébeti Hajós Alfréd Általános Iskolából érkezett hozzánk Szabó Rita tanítónővel (hajdani kiváló diákunk, rovónk) nyolc, 3. osztályos leányka, akik az idén kezdték a rovásírást tanulni. Meglepetésként kaptuk meg az első fordulóban a Nemzeti dal első versszakát rovással, amit együtt készítettek és rajzzal is gazdagítottak. Elfogadták meghívásunkat, részt vettek a műhelymunkában is, és felhőtlen gyermeki mosolyukkal vidámságot varázsoltak a szívekbe.

Köszönetet mondunk a nevezett iskolák pályázó, felkészítő vagy éppen kísérő pedagógusainak, diákjainak, mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ennek a napnak a megszületéséhez!

Várkonyi Csaba
magyartanár

Képtár...

A Szépírás a kézírás vetélkedő döntőjének eredménye - 2023. május 18.

Bagó Krisztina (pedagógus) BKSZC Szamos Mátyás Technikum és Szakképző Iskola KIEMELT ARANY MINŐSÍTÉS
Izsák Flóra Anna Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium KIEMELT ARANY MINŐSÍTÉS
Daniló Petra Kanizsai Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola ARANY MINŐSÍTÉS
Fórika Vanda Kanizsai Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola ARANY MINŐSÍTÉS
Gub Réka Felícia Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola és Gimnázium ARANY MINŐSÍTÉS
Inges Dorina Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola és Gimnázium ARANY MINŐSÍTÉS
Paróczi Katalin BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Technikum ARANY MINŐSÍTÉS
Endrődi Csenge Virág Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium ARANY MINŐSÍTÉS
Tulvan Mariana titkárság BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium KÖLÜNDÍJ
Weiss Dorina Kanizsai Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Renfer Lili Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Beőthy-Lucskai Nikolett Kanizsai Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Gál Szintia BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Nagy Alexandra Szintia BKSZC Szamos Mátyás Technikum és Szakképző Iskola EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Kovács Viktória Semmelweiss Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye EREDMÉNYESEN SZEREPELT

Az Ékes rovás vetélkedő döntőjének eredményei - 2023. május 18.

Kiss Alexandra BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iakola és Kollégium KIEMELT ARANY MINŐSÍTÉS
Kőszegi Miléna Semmelweiss Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye KIEMELT ARANY MINŐSÍTÉS
Kiss Alexandra BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iakola és Kollégium KÜLÖNDÍJ
Peszleg Anna BKSZC Szamos Mátyás Technikum és Szakképző Iskola EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Sebestyén Flóra Semmelweiss Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Simon Ágnes Semmelweiss Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye EREDMÉNYESEN SZEREPELT
Zemlényi Kira Semmelweiss Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye EREDMÉNYESEN SZEREPELT