Pénz7 2024

Ez év március 6.-án - mint az ismeretes - a PÉNZ 7 a pénzügyi és vállalkozói témahét keretében megszervezett vetélkedőn a 10. -es osztályok 3 fős csapatai vettek részt. A 12. C osztály ezzel párhuzamosan pénzügyi számítási feladatokat oldott meg.

A PÉNZ 7 megoldandó feladata során egy három fős iskolai baráti társaság elhatározta. hogy leszokik a dohányzásról. A feladat szerint amíg dohányoztak, fejenként napi egy doboz cigarettát szívtak el fejenként. Elhatározásukat, amely minimálisan három hónap dohányzás mentes időszakot jelent, közösen tartják be, és úgy tervezik, hogy az így keletkező megtakarítást egy tartalmas közös kirándulásra költik.

Feltételezhetően sikeresen eljutnak a három hónapos határidő végéig, amely orvosi tapasztalatok alapján a sikeres leszokáshoz szükséges minimális idő. Ekkor összeszámolják a megtakarításukat, és megtervezik a régóta óhajtott kirándulásukat. A feladat megoldása során az alábbi szempontokat kellet figyelembe venniük:

 1. Ki kellett számolniuk a megtakarításuk forintban, a három hónap alatt együttesen.
 2. Készíteniük kellett egy közös kirándulási tervet
  1. mit szeretnének megnézni,
  2. milyen belföldi helyszíneket keresnek fel,
  3. milyen szállást vesznek igénybe,
  4. milyen közlekedési eszközökkel utaznak, pl. autóbusz, vonat vagy kerékpár
  5. milyen idegenforgalmi látványosságot, pl. múzeumot, kilátót fürdőt stb. meglátogatni.
 3. Készíteniük kellett egy költségvetést az útra vonatkozóan, figyelembe véve az esetleges szállás és étkezés költségeit, a közlekedési eszközök menetjegyének árait, a belépőjegyek anyagi vonzatát. (Ezeket a valós adatokat az okos telefonok használatával gyűjtötték össze.)

Ezeket követően összeállítottak egy rövid képes bemutatót prezentációként a többi csoport részére, és öt percben mutatták be a kirándulásuk tervét. A csapatok az összetett feladatsort két tanítási órában oldották meg.

A feladat megoldásához, a tervezéshez nagy alakú papír ívet, színes tollakat, mobiltelefonokat és projektort használtak. A résztvevők az alábbi csapatok voltak:

10. AX - Rigó Gábor, Nagy Gyula, Kuruc Péter, Horváth Dzsúlió
10. B - Iván Áron, Carballó Dominik, Farkas László,
10. C – Lebovics Viktória, Kincse Klaudia, Horváth Dávid
10. E – Fazekas Petra, Rozgonyi Csaba, Tömöri Dominik
10. G – Sventek Gergely, Kis Bence, Lefkovics Noel, a második csapat: Simon Lóránt, Gál Szintia, Szilágyi Flóra
10. H – Halla Kíra, Fedák Bence, Tóth Kristóf
10. R – Fekete Árisz, Veres Ariána, Bárdy Vivienn

A csapatok a korlátozott idő ellenére a legváltozatosabb terveket dolgozták ki, amelyeket a Mansfeld terem külső falára terveink szerint időlegesen kirakunk megtekintésre. Sok jó megoldás született, nagyon kis értékelhető különbséggel. Ezért holtversenyben alakult ki több helyen.

10. H -10. C 1. hely
10 G első csapata 2. hely
10. AX – 10. R -10. B – 10. E – 10. R és a 10. G második csapata azonos szintű munkát végeztek, így a harmadik helyet szerezték meg.

Az értékelhető különbségek jobban kijöttek volna, ha több idő áll rendelkezésre, mind a kidolgozásra, a prezentáció részletesebb bemutatására.

A Pénz 7 plakáttal, - amellyel a bejárati és az első emeleti faliújságon meghirdetve, - pénzügyi kvíz kérdőíveket helyeztünk ki. A tanulók kitöltés után gyűjtő dobozokba dobták be a megoldott kvíz lapokat.

A hét lezárása után értékeltük a kitöltött kérdőíveket, sok jó megoldás között, a legtöbb helyes válaszadók neveit összesítettük, így a Kvíz királynők, és királyok az alábbi tanulók lettek:

Herr László György 13.FH
Szőllősi Tibor 13.FH
Lakatos Rihárd 11.C
Szikora Levente 13.FH
Duchaj Zsombor 13.FH
Ács Renáta 11.R
Szabó Márk 11.R
Szabó Emma Abigél, Somfalvai Balázs 9.E
Fehér Adrienn 11.B
Papp Noel 11.B
Hencsey Dorina 11.C
Boros Dániel 11.C
Lázár Csaba 11.FX
Szabó Márk 11.R
Kovács Evelin 12.H