Nemzeti összetartozás napja

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján megemlékeztünk a trianoni tragédiáról, és beszámoltunk az idei Határtalanul pályázat keretében megvalósult kirándulásokról.

A Himnusz eléneklése után Juhász Gyula: Trianon című versét Polgár Benedek, 9.e osztályos tanulónk szavalta el. A diákok ezek után megtekintettek egy történelmi ismeretterjesztő videó összeállítást.

A műsor második felében Vincze Zsófia, 10.d osztályos tanuló számolt be a Határtalanul pályázatokról:

„Székelyföldön, a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály líceummal már ötödik alkalommal került sor a közös utazásra. A pályázat a „Határtalanul ¬tekergő – Műszaki kalandozások” címet kapta. A résztvevő gépész, elektroműszerész, informatikus, rendész diákjaink a gyergyóiakkal karöltve kreatív műszaki terméket, egy szervóval működő robotkígyót hoztak létre. Az élménydús túrákban gazdag őszi gyergyói kirándulást májusban követte a testvériskola budapesti látogatása.”

„Áprilisban - a másik megnyert pályázatnak köszönhetően - utunk a Partiumba, a történelmi Erdély és a mai Magyarország közötti vidékre vezetett. A Nagyváradon található Traian Vuia Műszaki Kollégiummal együtt valósult meg ez a pályázat, amely a „Hagyományok – Tarsolyban az ötlet” címet viselte. A két iskola diákjai a hagyományaink ápolása, éltetése jegyében két díszített, varrott tarsolyt alkotott. Májusban láttuk vendégül a váradi diákokat és tanáraikat, akik megismerkedtek budapesti nevezetességekkel és ellátogattak Visegrádra is.”

A két utazáson 66 magyarországi és ugyanannyi erdélyi diák tapasztalta meg, hogy milyen egyszerű dolgokban rejlik a nemzeti összetartozás megélése, erősítése: az utazásokon szerzett élményekben, a történelmi-földrajzi értékek felfedezésében, a külhoni magyar nemzettársaink megismerésében, a velük kialakult személyes kapcsolatokban, barátságokban.

A beszámoló végén Daru Bálint, 11.e osztályos diák képes élménybeszámolóját tekinthette meg a hallgatóság.

A műsor zárásaként Herczeg Mária igazgató asszony beszélt trianonról és a testvériskolai kapcsolatok jelentőségéről.

A Határtalaun pályázatokról a pályázati oldalon később részletes, képi beszámolóval jelentkezünk.