Megemlékeztünk a kommunizmus áldozatairól

Megemlékeztünk a kommunizmus áldozatairól

A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit, és biztosítani, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg

írta Milan Kundera cseh író.

Ennek a gondolatnak a jegyében, február 26-án emlékeztünk a kommunizmus áldozataira. Két tanórán, két különböző programon vettek részt diákjaink.

A 3. órában a 9-10. évfolyam osztályainak tanulói tekintették meg az emlékműsort. Ennek első részében Kovács Bélára, a Független Kisgazdapárt elnökére emlékeztünk, akit 1947-ben hurcoltak el a szovjet hatóságok koholt vádak alapján, és akit bírósági tárgyalás nélkül 25 év kényszermunkára ítéltek.

A műsor folytatásaként felidéztük a közép- és kelet-európai kommunista rendszerek bukásának 30 éve történt eseményeit. Egy rövid videós összeállítás megvilágította a Szovjetunióban elindult változásokat, melynek nyomában 1989-ben a közép-kelet-európai országokban is békés vagy forradalmi átmenettel indultak el a változások.

Ezután 1989-ből, korabeli felvételek alapján összeállított videó következett a Scorpions zenekar Wind of Change zenéjére, melyet iskolánk volt tanulója, Csarnai Márk történész-kutató készített a számunkra.

Ennek az órának utolsó részében meghívott előadónk, Dr. Csatáry Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottság történész-kutatója mondta el gondolatait. A 4. órában a 11-13. évfolyam diákjai vettek részt. Rendhagyó történelemóra keretében ismét vendég előadónk, Dr. Csatári Bence tartott előadást a kitelepítésekről és a gulágok világáról. Sok-sok érdekességgel szolgált előadása, melyben a személyes emberi sorsok példái közel hozták a kommunizmus embertelen arcát. Köszönjük, hogy eljött hozzánk! A NEB által készített videó zárta a műsort, amely alább megtekinthető:

A műsorban részt vettek: Fekete Fanni 10.e, Márton Dániel 11.p, Borsos Bence 11.g és Kucsera Tamás 9.e osztályos tanulók.

Képek a rendezvényről...