Mansfeld Péter

honvedelem.hu, csepel.hu

„Mansfeld Péter halálának 60. évfordulójára emlékeztünk március 21-én. Az Új köztemető 301-es parcellájában Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondott megemlékező fohászt, majd katonai tiszteletadás mellett a résztvevők megkoszorúzták a forradalom legifjabb mártírjának sírját. A rendezvény fővédnöke Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes volt.

A megemlékezés a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Mansfeld Péter dísztermében folytatódott, ahol Wittner Mária, egykori ’56-os halálraítélt úgy fogalmazott: a forradalom és szabadságharc utáni véres leszámolás emelte Mansfeld Pétert a halhatatlan mártírok közé, aki példaképévé vált a magyar ifjúságnak.

Ez alkalomból Csepel önkormányzatának képviselőtestülete posztumusz Csepel díszpolgára kitüntetést adományozott az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás legfiatalabb áldozatának. Az elismerést Borbély Lénárd polgármester nyújtotta át a család képviseletében átvevő Wittner Máriának. A diákok filmvetítéssel egybekötött műsorral emlékeztek az iskola egykori tanulójára, akit 1959-ben nagykorúságának betöltésekor kivégeztek.

A rendezvény délután a csepeli Mansfeld Péter utcában folytatódott, ahol a résztvevők megkoszorúzták a forradalom és szabadságharc legfiatalabb mártírjának emléktábláját, majd fáklyás felvonulás indult a csepeli temetőbe, ahol a megemlékezők mécseseket helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai tiszteletére állított kopjafánál és Kovács Sándor vezérőrnagy sírjánál.

Mansfeld Péter a iskolánk esztergályos ipari tanulója volt. Jó eredményekkel végezte a tanulmányait. Családjának több férfi tagját a szovjet hadsereg kényszermunkára hurcolta a Szovjetunióba a II. világháború után. Az 1956-os forradalom idején csatlakozott a Széna téren harcoló felkelőkhöz. A forradalom leverése után felelősségre vonták, börtönbe zárták, majd halálra ítélték. 1959 március 21-én végezték ki pár nappal azt követően, hogy betöltötte a 18. évét. Mansfeld Pétert a rendszerváltás után, 1990-ben rehabilitálták, az Újköztemető 301-es parcellájában temették újra, neve a megtorlások embertelenségének jelképévé vált. „

A rendezvényről képekben...