Látogatás az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál

Látogatás az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál

Iskolánk 8 tanulója két tanár kíséretében látogatást tett Debrecenben, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál

A reggeli megérkezést követően szíves fogadtatás várta a kis csapatot, a laktanyában. Délelőtti program keretében a diákok fegyverzettechnikai bemutatón vettek részt, ahol megtekinthették, megfoghatták és szétszerelhették a különböző fegyvereket. Ezt követően látogatást tettek a Hajdúdandár kiállító termében, ahol egy fantasztikus tárlatvezetésen vehettek részt. Az előadás során külön figyelmet érdemelt az 1866-os Custozzai csata, mely során a 39. gyalogezred katonái jelentős hőstettet hajtottak végre. Ennek elismeréseként az uralkodó engedélyezte, hogy az ezred zászlaja a szabályoktól eltérően ne fehér, hanem sárga legyen. Ez azért kiemelkedően fontos, mert 2011-ben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészzászlóalja ( a mai MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár) az akkori Honvédelmi minisztertől megkapta az egykori császári és királyi 39. gyalogezred hadrendi számát, és zászlajának másolatát. Ezzel egy olyan zászlót kapott egy mai magyar alegység, amely jelentősen elüt a jelenleg rendszeresített magyar katonai zászlóktól. Egy nagyon finom ebédet követően harci járműveket tekinthettek meg a diákok, ahol nagy sikert aratott a Gidrán, melybe nem csak bele lehetett ülni, hanem egy kört is meg lehetett tenni az udvaron, természetesen egy sofőr vezetésével. A program zárásaként airsoft harcászaton vettek részt a diákok, ahol elbújva, egymást keresve támadó és védő csapatok küzdöttek egymással a Honvédség állományából kiegészítve.

Ezt a látogatás a „150 éves az altisztképzés” – honvédelmi vetélkedő nyereménye volt a részt vevő csapatunk részére. Csapattagok: Fajth Bálint 11.H., Turóczi Patrik 11.H., Kovács Villő 10.H., Rajnai Marcell 10.H. A Hajdúdandár lehetőséget biztosított, hogy még négy diák részt vehessen a programon: Juhász Botond 11.H., Nádházi Attila 11.H., Tőkés Tícián 11.H., Varga Eszter 11.H. Kísérő tanárok: Vitányi Tímea és Várkonyi Tamás voltak.

2023. 04. 13.

Képtár...