Kommunizmus Áldozatok Emléknapja

Kommunizmus Áldozatok Emléknapja

Iskolánk 2024. március 1-én, a Kommunizmus Áldozatok Emléknapjának (február 25) emlékére, a GULÁG és GUPVI sztálini kényszermunka- és koncentrációs táborokban és az éhínség-terrorban 1930-1960 között elpusztult 20-30 millió hadifogoly és civil áldozatokra emlékező filmbemutatót , ankét beszélgetést és kiállításmegnyitót tartott.

Részleteket láthattunk Edvine Snore: A szovjet történet (2007) c. tényszerű, sokkolóan megrázó, párhuzamos történeti összahasonlításokra építő, fekete-fehér-színes dokumentumfilmjéből.

A 20 perces egységek megtekintése után Szűk Balázs, iskolánk magyar-történelem-mozgókép szakos tanára, beszélgetést folytatott Balogh Gábor fiatal vezető történészzel (Terror Háza), aki a gazdag tényszerűséget remekül ötvözte az érdekes történetek, egyedi esetleírások bemutatásával. A beszélgetéssel párhuzamosan a kivetítőn Szűk Balázs tanár úr által elkészített képek futottak grafikákból, festményekből, filmjelenetekből, amelyek a GULAG-GUPVI táborok világát ábrázolták, meglepő részletességgel. A képek tanár úr GULÁG és GUPVI mozgóképek az egyetemes filmtörténetben c., március 23-ai előadásának illusztrációi voltak (Magyar Nemzeti Múzeum, V. GULAG konferencia ).

A beszélgetés a kiállítás megnyitásával és ajándékkönyvek átadásával zárult. A kiállítás iskolánkban március 22-éig tartózkodik, tehát az osztályoknak lehetőség nyílik történelem tanáraik segítségével, egy tanóra keretében, feladatlap kitöltésével, megtekinteni a 14 roll-up portfóliót. Június második hetében pedig 4-5 osztályban nyilt történelem órát tartanak a Terror Háza munkatársai.További képek...