Kollégista diákok tamariska-dombi kiruccanása

Kollégista diákok tamariska-dombi kiruccanása

1956 megismerését szolgálta a kollégista diákok tamariska-dombi kiruccanása.

Királyerdő szívébe kirándult a Weiss Manfréd Kollégium tucatnyi lakója szeptember 20-án. Fő cél az 1956-os forradalom csepeli vonatkozásainak feltárása volt. Székely Mária Magdolna nevelő, a szervező két nappal korábban játékos prezentációval készítette fel a diákokat a barangolásra.

Második világháborús kiállítás is rejlik a Tamariska-domb Természetvédelmi Területen, ám októberi nemzeti ünnepünkhöz közeledve az 1956-os Csepeli Büszkeségpont került fókuszba. A tizenkét fiatal és nevelőjük busszal közelítették meg a helyszínt, ahol Samai Katalin történész vezette körbe a szerda délutáni látogatókat.

A domb bendőjében helyet foglaló, egykor légoltalmi járatrendszerben a tanulók eléggé interaktív tárlattal szembesültek: leülhettek korabeli embereket imitáló bábuk mellé, sőt meg is hallgathatták némelyiket. Testközelből vehették szemügyre például az ÁVH őrmesterének egyenruháját.

Még az Ikarus buszgyár által készített babakocsival is találkoztak. Felmerült továbbá a kérdés, hogy a fegyveres harcok elől a föld alá menekülők mennyire érezhették komfortosnak a lenti vécék használatát.

Szeptember 18-án már ízelítőt kaptak a Királyerdőbe készülő diákok. Székely Mária nevelő vaktérképes feladattal és igaz-hamis teszttel vértezte fel a csapatot, melyek értelemszerűen Csepelhez, 1956 helyi mozzanataihoz, valamint a nevezetes domb titkaihoz kapcsolódtak.

– Az 56-os eseményeket nem általánosan akartam bemutatni a gyerekeknek, hanem lokálisan, helytörténet szempontjából. Hogy picikét jobban megismerjék a környezetüket a kollégisták is: ahová tartozunk, ott milyen cselekmények történtek – mondta.

Amikor egy adott programmal az egész koleszt meg akarja szólítani, akkor szintenként két-két lakót toboroz. Az általuk látottak beszédtémát képeznek a kollégiumi közösségen belül, ami révén újdonsült tudásukat óhatatlanul átadják, így szolgálja a tudásmegosztást a kirándulás.