Idegennyelvi vetélkedők

2021. november 25-én az angol nyelvet tanuló diákok játékos vetélkedővel emlékeztek meg a Hálaadás napjáról. Ötven diák vett részt a játékban 4-5 fős csoportokban. Első feladatuk egy 20 kérdésből álló kvíz volt, amit egy rövid videó megnézése után válaszoltak meg. Végül egy keresztrejtvényt kellett megoldaniuk.

November 26-án a német nyelvet tanuló diákok mérték össze országismereti tudásukat. Először egy történelemmel, földrajzzal, irodalommal és művészetekkel kapcsolatos háromválasztós tesztfeladatot oldottak meg. Kiválasztották a német nyelvű országokra vonatkozó állítások közül a helyes válaszokat, majd különböző képeket és tárgyakat német városnevekkel címkéztek fel. Végül híres német nyelvű személyekről kellett eldönteniük, hogy mivel foglalkoztak illetve foglalkoznak.

December 16-án az angol és a német nyelvet tanuló diákok is egy célnyelven beszélő filmet néztek meg, amely a karácsonyról szólt, ezzel is hangolódva az ünnepekre.

Az angol nyelvet tanuló diákok a verseny első részében a Mikulás feleségéről nézhettek meg egy rövidfilmet, amelyben a különböző tradíciókról és azok eredetéről meséltek. Utána a film alapján készített feladatlapot kellett kitölteniük, majd arról kellett írniuk, hogy nekünk/nekik milyen hagyományaik vannak, mik a karácsonyi szokások hazánkban. A verseny második részében egy karácsonyhoz kapcsolódó keresztrejtvényt oldottak meg a tanulók.

A németül tanulók egy Andersen meséjéből készült kedves kis rajzfilmet néztek meg. A kis gyufaárus lány megható történetét ismerhették meg. A film megtekintése után a diákok egy négyválasztós tesztet oldottak meg párban.

A versenyekre jellemző volt a jó hangulat, a diákok lelkesen és ügyesen dolgoztak. A versenyfeladatok szókincsfejlesztő, hallásértési, szövegértési, szövegalkotási feladatokat tartalmaztak, nagymértékben hozzájárultak nemcsak az idegen nyelv elsajátításához, hanem megszerettetéséhez is.