A HS és a HM közös konferenciát tartott a Honvéd Kadét Programról

A Honvédelmi Sportszövetség (HS) a Honvédelmi Minisztériummal (HM) együttműködésben, az országos Honvéd Kadét Program fejlesztéséről tartott szerdán konferenciát Budapesten, a Hadik Hotelben. Az eseményen részt vett és beszédet mondott dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Eredeti cikk: Honvédelmi Sportszövetség

„Több tárca, szervezett fúziójáról beszélhetünk. Többek között a Honvédelmi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség, is hozzá tudja adni a tudását, tapasztalatát, egy jól működő kadétrendszerhez. Tekintettel arra, hogy a hazaszeretet a közös nevező, a globalizált, felgyorsult világban minden segítéségre szükség van ahhoz, hogy jó szellemiségű, egészséges fiatalkora épülő társadalmunk legyen, és egészséges értékrenddel vértezhessük fel gyermekeinket” – fogalmazott dr. Simicskó István, aki bejelentette, hogy a HS 2019-ben 100 millió forintra emelte fel a Honvéd Kadét Programra szánt támogatási összegét.

Elhangzott, hogy a 2019/2020-as tanévben a honvédelmi alapismeretek keretében tartott tanórák a sikeres oktatást biztosítják a Honvéd Kadét Programban regisztrált intézmények számára. A Honvédelmi Sportszövetség az elméleti oktatást kiegészíti a szabadidős gyakorlati foglalkozások biztosításával. A HS támogatja a tanórán kívüli szakmai programok megvalósítását, biztosítja a szakemberképzést, az intézmények korszerű sporteszközeit, és a versenyrendszer működtetését.

Erdélyi Lajos államtitkár a közös felelősséget, az alaptörvényben kinyilvánított, haza védelmére szóló kötelességet hangsúlyozta, majd hozzátette: „Az ifjúság és a honvédelmi nevelés az állam feladata. A Honvédelmi Sportszövetség támogatása, szakszerű munkája elengedhetetlen feltétel a Honvéd Kadét Program sikeréhez.”

Megemlítette, hogy a kadétprogram (amelyben 2500 fiatal vesz részt) három nagy elemből tevődik össze: a honvédelmi alapismereteket a középiskolákban tanítják, a szakképző intézményekben honvédelmi ágazati képzésben vesznek részt a fiatalok, a katonai középiskolákban és kollégiumokban pedig az úgynevezett katonai utánpótlás nevelése zajlik.

„A fejlesztésekre vannak vízióink, amelyek között említhetem, hogy 2026-ra százra kívánjuk növelni a képzésekben részt vevő iskolák számát, a diákok számát pedig megdupláznánk. Fő célunk, hogy minden megyeszékhelyen legyen a kadét programban részt vevő iskola, ergo országos legyen a program” – tette hozzá Erdélyi Lajos, megemlítve, hogy a HM kiemelt projekt keretében elindította az iskolákban a gyerekek formaruhával történő ellátását.

A konferencián részt vett dr. Nébald György, a HS általános alelnöke, olimpiai bajnok vívója, prof. dr. Borbély Attila és Széles Ernő tábornok, a HS alelnöke is. Előadást tartott Kálmán Péter, a HS sportszakmai divízióvezetője (téma: a HS feladatai és céljai a Honvéd Kadét Program ügyében), Nobilis Miklós, a HS létesítménygazdálkodási divízióvezetője (téma: a HS által biztosított pénzügyi támogatások, elszámolások, koordináció), Szabó Zoltán alezredes, szakreferens (téma: a sportlövészeti alapismeretek pedagógusoknak című akkreditált pedagógus továbbképzése), Almási László alezredes, HM Honvédelmi Nevelési és ifjúságstratégiai Osztály Osztályvezetője (téma: a Honvéd Kadét Program aktuális kérdései) és Tóth László, a HS alelnöke, a Magyar Judo Szövetség elnöke (téma: a judo és a Magyar Diáksport Szövetség kapcsolata).

Az elmúlt tanévben végzett kimagasló szakmai színvonalú munkájáért, a HS-sel való kiváló kapcsolattartásét elismerő oklevélben és sportszercsomagban részesült az alábbi 13 intézmény:

 1. Szekszárdi SZC Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma
 2. Pápai SZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Várpalota)
 3. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium (Debrecen)
 4. Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium (Eger)
 5. Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
 6. Hódmezővásárhelyi SZC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Szentes)
 7. Budapesti Műszaki SZC Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 8. Budapest Baptista Szakgimnázium és Sportiskola
 9. Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 10. Pécsi SZC II. Béla Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Pécsvárad)
 11. Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium
 12. Salgótarjáni SZC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma (Bátonyterenye)
 13. Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Eredeti cikk: Honvédelmi Sportszövetség