Határtalanul: Erdély-Csepel

Testvériskolánknál, az erdélyi Fogarassy Mihály Műszaki Líceumban jártunk főként elektrotechnikai és elektronikai szakmacsoportos diákokkal áprilisban. A szakmai programokon kívül vendéglátóink számos kulturális programot szerveztek számunkra. Tanulóink megismerték Gyergyószentmiklóst és környékét... székely túránkon meglátogattuk a parajdi sóbányát, melynek tárnái légúti betegségek gyógyhelyei. A föld mélyén még játszótér és templom is található.

Megálltunk Farkaslakán Tamási Áron emlékművénél és meglátogattuk Orbán Balázs emlékművét, megcsodáltuk a székelykapukat, valamint Székelyudvarhely főtereit és Csíksomlyónál felkapaszkodtunk a stációkon. Megálltunk a Gyilkos-tó partján, és megmásztuk a Kis-Cohárdot, majd leereszkedtünk a Békás-Szorosba. Még az oda vezető úton megálltunk Nagyváradon, hazafelé pedig a mezőségen átutazva Kolozsváron.

Hazatérésünk után nem sokkal az erdélyi iskola tanárai és tanulói utaztak hozzánk egy hétre. Székely táncokat mutattak be számunkra, majd körbevezettük őket szép fővárosunk dunai szakaszán, ahol hajóra szálltunk, majd sétáltunk a Margit-szigeten, este pedig a budai várban. Megnéztük a Szent István Bazilikát, az elektrotechnikai múzeumban pedig különleges fizikaórát hallgattunk. Ellátogattunk a Visegrádi királyi palotába és a fellegvárba, majd kipróbáltuk a bob pályát is.

Az iskolában, illetve a tanműhelyekben töltött szakmai programoknak az eredménye két kapcsolótábla lett - iskolánként 1-1, amelyet a diákok közösen építettek, és 1-1 vetélkedők lebonyolítására alkalmas jelző szett, amely szintén a tanulók terméke.

A kulturális programok pedig felejthetetlen élményekkel gazdagítottak mindannyiunkat és reméljük, hogy a tanulók körében is tartós kapcsolatokat építettünk ki.

A szakmai és kulturális programokra az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett "Együttműködés szakképző iskolák között" című pályázata nyújtott keretet. A pályázat részleteiről korábbi híreinkben számoltunk be.

A programokon készült fényképekből készült összeállítás megtekinthető a képtárban...