„Ékes rovás” X.

„Ékes rovás” X.

Tizedik alkalommal rendezzük meg iskolánkban az „Ékes rovás” versenyt/vetélkedőt középiskolás diákok, pedagógusok számára, valamint az iskolák dolgozói részére. Az eddigi tapasztalatok örömmel és reménnyel töltenek el bennünket, hiszen a korábbi években is színvonalas pályamunkákkal gazdagodtunk.

Az idei évben Nagy Gáspár költő születésének 75. évfordulója alkalmából - a költő nagysága előtt tisztelegve - választottunk szövegeket. Az első fordulóban Nagy Gáspár: Hótalan a hegyek inge és Jegyezvén szalmaszállal c. című verseit várjuk kézzel írva/róva beküldeni.

A szöveget mellékeljük, a rovásíráshoz irányadó szempontokat adunk. A szöveg bármilyen rovó eszközzel bármilyen íráshordozó anyagba megörökíthető. Képi illusztrációval (rajzzal, motivikus elemekkel) is lehet gazdagítani, de az nem pontozási alap jelen esetben. A rovás ábécék közül javasoljuk a nemzetközi ISO rendszerben elfogadott betűkészletet, de a Forrai Sándor vagy Magyar Adorján által ismertté vált ábécék is alkalmazhatók. A rovás számok után szereplő kiegészítő jelkészletből a mélyhangrendű k betű szabályos használata elfogadott. Az írás iránya jobbról balra halad.

Feltételek:

  • Íróeszköz a rováshoz szabadon választható, az illusztráció bármilyen technikával készíthető, de nem kötelező! Általánosságban javasoljuk rajzlap használatát. Előre előkészített lap is hozható.
  • A4-es vagy A3-as formátumban kérjük a pályaművet beküldeni.
  • Segédeszközök (vonalzó, vonalazás, előre elkészített sorvezető stb.) használata megengedett.

Amire érdemes odafigyelni:

  • teljes szöveg összképe, elhelyezése
  • szövegsorok harmóniája
  • betűk egyenletessége, stílusa
  • tévesztés, hiba, szöveghiány elkerülése

Határidő és postázási cím:

2024. március 11. (hétfő)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
1211 Budapest, Tanműhely köz 7.
Tel.: 06 1 276 66 77
118-as mellék

Kérjük, írják rá a borítékra: „Ékes rovás”, valamint a pályázó és iskolája pontos nevét és címét! Megkönnyíti a további tájékoztatás módját, ha e-mail címüket is mellékelik a pályamű hátoldalán. Kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék a megadott e-mail címre. A versenykiírás iskolánk honlapján is megtekinthető: https://wm-iskola.hu/hirek/, illetve a keresőbe írva: „szépírás” vagy „rovás”, a korábbi döntőkről és pályamunkákról képek is megtekinthetők.

Az első fordulóra beérkező pályamunkákból választjuk ki azokat versenyzőket, akiket behívunk a döntőre. A bejutott szépírókat és rovókat elektronikus úton értesítjük.
Mindenkinek sok sikert és jó versenyzést kívánunk!

Bp., 2024. január 17.

A magyar munkaközösség tanárai nevében:
Várkonyi Csaba - varkocs@gmail.com