„Ékes rovás” IX.

„Ékes rovás” IX.

Kilencedik alkalommal rendezzük meg iskolánkban az „Ékes rovás” versenyt középiskolás diákok, pedagógusok számára, valamint az iskolák dolgozói részére. Az eddigi tapasztalatok örömmel és reménnyel töltenek el bennünket, hiszen a korábbi években is színvonalas pályamunkákkal gazdagodtunk.

Az idei évben Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából - a költő nagysága előtt tisztelegve - választottunk szöveget. Az első fordulóban Petőfi Sándor: Nemzeti dal c. című versét várjuk kézzel írva.

A szöveget mellékeljük, a rovásíráshoz irányadó szempontokat adunk. A szöveg bármilyen rovó eszközzel bármilyen íráshordozó anyagba megörökíthető. Képi illusztrációval (rajzzal, motivikus elemekkel) is lehet gazdagítani, de az nem pontozási alap jelen esetben. A rovás ábécék közül javasoljuk a nemzetközi ISO rendszerben elfogadott betűkészletet, de a Forrai Sándor vagy Magyar Adorján által ismertté vált ábécék is alkalmazhatók. A rovás számok után szereplő kiegészítő jelkészletből a mélyhangrendű k betű szabályos használata elfogadott. Az írás iránya jobbról balra halad.

Feltételek:

  • Íróeszköz a rováshoz szabadon választható, az illusztráció bármilyen technikával készíthető, de nem kötelező! Általánosságban javasoljuk rajzlap használatát. Előre előkészített lap is hozható.
  • A4-es vagy A3-as formátumban kérjük a pályaművet beküldeni.
  • Segédeszközök (vonalzó, vonalazás, előre elkészített sorvezető stb.) használata megengedett.

Amire érdemes odafigyelni:

  • teljes szöveg összképe, elhelyezése
  • szövegsorok harmóniája
  • betűk egyenletessége, stílusa
  • tévesztés, hiba, szöveghiány elkerülése

Határidő és postázási cím:

2023. március 13. (hétfő)

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
1211 Budapest, Tanműhely köz 7.
Tel.: +36 1 276 66 77 - 118-as mellék

Kérjük, írják rá a borítékra: „Ékes rovás”, valamint a pályázó és iskolája pontos nevét és címét! Megkönnyíti a további tájékoztatás módját, ha e-mail címüket is mellékelik a pályamű hátoldalán. Kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék a megadott e-mail címre.
Az első fordulóra beérkező pályamunkákból választjuk ki azokat versenyzőket, akiket behívunk a döntőre. A bejutott szépírókat és rovókat elektronikus úton értesítjük.
Mindenkinek sok sikert és jó versenyzést kívánunk!

Bp., 2023. január 23.
A magyar munkaközösség tanárai nevében: Várkonyi Csaba