Digitális Immunerősítő Program Roadshow

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ kezdeményezésére elindult a Digitális Immunerősítő Program (DIP), melynek fő célja, hogy a diákok játékos formában ismerkedjenek meg a tudatos internethasználattal, a digitális világ veszélyeivel, hogy a fiatalok biztonságos, értékteremtő online környezetben nőhessenek fel, tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat.

A program része egy több állomásos roadshow sorozat, melyet március 26-án BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában rendeztek meg. Az egész napos programok keretében, a szakemberek filmvetítéssel látványos színpadi műsorokkal és interaktív standokkal hívták fel a fiatalok figyelmét a közösségi média és az adathalászat veszélyeire, az online tudatosságra, a személyes identitás védelmére és a technikai felkészültség fontosságára. Az interaktív standok között a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is képviseltette magát. Az interaktív standok forgatagának nyitása előtt, filmvetítésre került sor az internetes zaklatásról. A film a hétköznapokból vette a példát, amelyet pszichológusokkal folytatott beszélgetés zárt le. A standok zárását hacker performansz követte. Az előadás során egy hackertámadást mutattak be két kivetítő segítségével, amely közül az egyiken egy tinédzser számítógépének képernyője, a másikon pedig a hacker támadó notebookjának képernyője volt látható. A támadás alatt valódi eszközöket és saját fejlesztéseket mutattak be, majd elmagyarázták azok működését. Az előadás végén nyomatékosan felhívták a diákok figyelmét, melyek azok a módszerek, amelyekkel meg lehet előzni az ilyen típusú támadásokat. A bemutatót fény és hanghatásokkal, illetve speciális brandingelt számítógép képernyőkkel tették látványossá.

A diákok számára rendezett programokkal párhuzamosan zajlottak a felnőttmegőrző előadásai, programjai. A szakemberek által bemutatott témák között szerepelt, a cyberbullying és az internetes bűncselekmények elleni védekezés, illetve az otthoni wifi beállítások és a különböző online kontroll alkalmazások használata is.

Az események zárásakor értékes ajándékokat kaptak a diákok na és persze sok csattanót…

Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, valamint Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

Köszönet Poór Csabának, és Fecske Gábornak, akik elhozták iskolánkba ezt a színvonalas programot.

A rendezvényen készült fényképek...