56-os műsor

Az 1956. október 23-ára való emlékezés alkalmából iskolánk dísztermében egy mozgalmas, 40 perces pódiumjáték került színre.

Használva a felső színpadot (zenészek), a lépcsősor előtti szabad teret ( '56-os srácok és lányok; őrtálló fiatal fegyveres nemzetőr, kivégző hóhér) és az "égi" kivetítő projektort (dokumentumfilm részletek, animációk, klip, fotósorozat). A műsor sajátosan vegyítette a kalsszikus/statikus irodalmi színpad, a mozgalmasabb pódiumszínház és a zenés (ének, gitár, elektromos zongora) előadás műfaji jegyeit (versrészletek motázsszerű előadása, a kivégzés 1849-et idéző jelenete, egy krónikásének és annak parafrázisa). A versfűzérek és a mozgóképek rejtett módon leírták a filmeket néző mai fiatalok megváltás- és áldozattörténetét, sőt képszerűen is megidézték az akkori történéseket, illetve a ránk maradt emlékművek, szobrok képi lenyomatait.

Felhasznált versek: Sinka István: Üdv néked ifjúság; Németh Emil: Tankok éjjeli vonulása; Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán; Szűk Balázs: Ki Istent is eltakarta, Kik maradtunk; Bella István: A ligetben majd újra látlak, Benjámin László: Elesettek, Tamási Ervin: Sírkő helyett. Felhasznált mozgóképek és fotók: Buglya Sándor: 1956 október, Kiss István: Töredék, Maursky Márk: Lyukas tükör, Szilágyi V. Zoltán: Jegyzőkönyv, Szűk Balázs fotosorozata a Bakáts térről. Felhasznált dalszövegek és zenék: Tinódi Lantos Sebestyén: Eger históriájának summája, 1553; Szűk Balázs: Magyar kőballada---parafrázis.

A pódiumjáték diák és felnőtt színészei a fellépés sorrendjében: Ipacs Dávid, Csanády Tamara, Belényesi Ádám, Ficze Patricia, Bagi István András, Bagaméri Zalán, Németh Nóra, Gondos Alex, Grzybovskay Tamás, Kupp Barnabás; Szűk Balázs. Meghívott zenészek az Egressy Béni Művészeti Szakközépiskolából: Surányi Boglárka Sára (ének), Éles Anna (gitár), felkészítőjük: Varga István tanár úr. Zongora kísérő: Gergely Richárd, iskolánk tanulója. A pódiumjátékot szerkesztette és rendezte: Szűk Balázs tanár úr. Külön köszönet a kellékek beszerzésért és a fotók/videórészletek elkészítéséért Várkonyi Csaba tanár úrnak.

Képtár...