Határtalanul: Erdély-Csepel 2018

2017 őszén és 2018 tavaszán, valamint az azt megelőző években is megvalósulhatott egy közös szakmai és kulturális programsorozat az Erdélyben, Székelyföldön, azon belül Gyergyószentmiklóson található Fogarasy Mihály Műszaki Líceum és a Weiss Manfréd Szakgimnázium között.

Utazások

A sikeres pályázatok gerincét a kölcsönös utazás képezte, melyen iskolánként több mint 30 diák és kísérőtanáraik egy-egy hetet tölthettek térítésmentesen a testvériskolákban. A pályázatokban jó tanulmányi eredményű és jó magaviseletű diákok vehettek részt. Többségük a pályázatban vállalt szakmai munkában, valamint a vendégfogadásban is tevékenykedett.

Új közös termék születik

A szakképző iskolák közötti együttműködési program egyik eleme egy közös "termék" előállítása.

"Melegíts, hogy világíts: hőből áramot!"

A 2017/18-as tanév munkájának eredményeképpen egy Stirling-motorral, azaz hőlégmotorral megvilágított LED-sor készült, mely a következőképpen működik: nyílt lánggal melegített dugattyúban a levegő a gáztörvények alapján toló-húzó, majd abból forgó mozgást generál, melyből áramot nyerve LED-eket világítunk meg. A szerkezethez terepasztalok készültek (egy Erdélyben és egy Csepelen), majd a LED-ek kicsi kandeláberekre kerültek felszerelésre.