Rovó kör

a Rovás rövid történeti ismertetője

A magyar nép Európa írástudó népe volt a kereszténység felvétele előtt is. István király korától a hivatalos (udvari) nyelv és írás a latin lett. A latin ABC azonban 22 beszédhang lejegyzésére képes, melyben a 47 magyar beszédhangból mindössze 8 azonosítható. A latin betűkkel való írás tehát teljesen alkalmatlan volt a magyar nyelvű szövegek lejegyzésére. Talán ennek is köszönhető, hogy a magyar rovásírás a köznép körében oly sokáig fennmaradt. Legtöbbször valamilyen anyagra vésve (róva) található meg, nem is írva. Ilyen például a kő, vagy a sajnos kevésbé tartós fa. A középkorban mint "szittya" azaz szkíta írásnak nevezték, akár csak használóinak őseit. Mivel a magyar történelem viharos időszakaiban főleg Erdélyben ápolták, így gyakran mint székely-magyar rovásírást említik sokhelyütt.

Néhány egyszerű írásszabály

A szabályokat tekintve az írás általában jobbról balra haladt és főként mássalhangzós írás volt, mint a legtöbb ókori írás. Így könnyebb volt valamilyen tárgyra rávésni. Ha több egymást követő betű azonos élét csak egyszer vésték le, a betűk egyberajzolásával ligatúrákat lehetett építeni, tovább tömörítve az írást. Továbbá nem kellett minden magánhangzót levésni, elég volt az elsőt, majd az azonos hangrendűeket ki lehetett hagyni. A következő levésett magánhangzó már hangrendváltást jelentett. Mai változatában azonban már ki szoktuk írni az összes magánhangzót is, de az ősi magyar szavak az eredeti rövidítéses írásmóddal is tökéletesen érthetőek.

Maga a betűkészlet 20 perc alatt elsajátítható. Szabványos számítógépes változata kis odafigyeléssel 10 perc tanulás után problémamentesen alkalmazható. Megtanulása és alkalmazása a magyar nyelv logikáját segíti jobban megérteni, de a történelem után érdeklődőknek is izgalmas foglalkozást nyújt. Azonban akadnak tanárok, akik a rovással írt puskát is értékelik. Az írás megtanulása még nem minden. A folyamatos olvasáshoz, vagy akár a ligatúrák szerkesztéséhez és megértéséhez olvasási gyakorlás szükséges. Ezt elősegítendő ajánljuk az eddig nyomtatásban elérhető könyveket (pl. Gárdonyi Géza: Egri Csillagok).

A fent említett latin-magyar betűmegfeleltetés miatt felhívjuk a diákok figyelmét, hogy a szabványos rovás betűtípust akkor használják, ha már ismerik az írást, mert a latin betűkkel gépelt magyar felirat egyszerűen átváltva - például a Wordben rovás betűkre hibás feliratot eredményezhet. Pl. a nagy S betű a rovás SZ-t, a nagy L betű az LY rovásbetűt rejti. Nagyon könnyű megtanulni rovással gépelni, csak illik tudni mit írunk.

A foglalkozásokra Várkonyi Csaba magyartanárnál lehet jelentkezni a 107-es tanáriban.

Betükészlet telepítése

Windows XP és korábbi operációs rendszerek esetén a kicsomagolt .ttf fájlt bemásolod a Windows/Font mappába, majd a Vezérlőpult/Betűkészletek panelen frissíted a készletet (F5). Windows Vista/7 alatt jobb klikk és Install (Telepítés) a kicsomagolt .ttf fájlra. Néhány, már futó alkalmazás -, mint pl. szövegszerkesztők, képszerkesztők - újraindítást igényelhetnek. Operációs rendszer újraindítása nem szükséges.

Magyar Rovásírás Androidra

Könnyen kezelhető fordító, amely betartja a rovásírás szabályait és oda-vissza működik. Ismeri a rovás számokat és a rájuk vonatkozó szabályokat. A rovás jelek bevitelét rovás-betűs billentyűzettel teszi lehetővé. Más alkalmazásokkal (pl. webböngésző) együttműködve bármely kijelölt szövegrészt képes azonnal rovásírásra fordítani...

Rovósuli

Rovás írást oktató alkalmazás. Az alkalmazással a rovásírást elsajátítani igyekvők első lépéseit szeretnénk megkönnyíteni....

A foglalkozás időpontja: változó
Szakkörvezető: Várkonyi Csaba magyartanár