Modellező kör

Modellező szakosztály

Iskolánkban Diáksportkörként működő Modellező Szakosztály 1949 óta tagja a Magyar Modellező Szövetségnek.

A korábban elsősorban repülőmodellezéssel foglalkozó klub az elmúlt 15 évben folyamatosan átalakult, és a hazai élethű hajómodellezés legjelentősebb központjává nőtte ki magát. A szakosztály évente több tanulót ismertet meg a modellezés szépségével.

Jogelődünk, a MüM. I. sz. Szakmunkástanuló Intézete alapításától rendelkezett modellező klubbal, melynek megalapítása Versits József szakoktatóhoz kötődött.

NAVIGA

A NAVIGA, (a hajómodellezők nemzetközi szervezete) F2 élethű hajómodell kategóriájában építenek hajómodelleket. Ezek az eredeti hajók szinte tökéletes másai, elektromos meghajtásúak, rádió-berendezéssel távirányíthatóak, a bemutató kategória hajói pedig különleges funkcióikkal kápráztatják el a bírókat és a nézőközönséget. Egy külön kategória, a DMS foglalkozik a valódi gőzgépmeghajtású kishajókkal.

Versenyek

Az élethű hajómodellek versenye két részből áll, egy műszaki vizsgából, és egy vezetési gyakorlatból. A műszaki vizsgán a bizottság ellenőrzi a dokumentációknak megfelelő építést, a festés, kidolgozás minőségét, az alkatrészek részletességet, és ennek alapján 100 pontig terjedően értékeli a hajókat.

A vezetési vizsga két időben elhatárolt futamból áll, amelyeken a mellékelt ábra szerinti pályán, a jelölt módon kell végighaladni, és a kikötődokkba beállni. Természetesen bójaérintések nélkül, mert a futambíró ennek alapján pontozza a versenyzőket. A kikötés akkor eredményes, a hajó a számára kijelölt területet foglalja el, és nem érinti a kikötődokk oldalát a versenyző jelzése után három másodpercig. A futamokat folyamatosan haladva, hét percen belül kell teljesíteni. A két futameredmény átlaga, és a műszaki pontszám összege adja a végső eredményt.

Az országban évente 8-9 versenyt rendeznek. Budapest, Székesfehérvár, Szeged a leglátványosabb helyszínek.

A foglalkozás időpontja: változó
Szakkörvezető: Gulyás József gyakorlati oktatásvezető, tanműhely vezető
Honlap: a NAVIGA hivatalos honlapja