"Beszélni nehéz!" kör

Idegen nyelvet tudni szép, a hazait pedig lehetségig mivelni kötelesség.
Kölcsey Ferenc: Parainesis

Iskolánkban már több mint 25 éve működik a Beszélni nehéz! szakkör. Gyere közénk és jól fogod érezni magad! Keddenként a 8. és a 9. órában a 106-os teremben.

Ki-ki önmaga példájával igyekezzen hatni a környezetére. Ne csak beszéljünk a nyelvművelés fontosságáról, tegyünk is érte! Céljaink és feladataink: az igényes, példamutató nyelvhasználat, magatartás- és viselkedéskultúra elsajátítása.

A rádióban kéthetente elhangzó példamondatokat megoldjuk és a jelöléseket beküldjük. Minden évben megszervezzük az iskolai Kazinczy Szépkiejtési versenyt. A budapesti döntőn két legszebben beszélő tanulónk vehet részt. Értőn és értetően kell megszólaltatni 2 perc terjedelmű igényes szöveget, esszét az anyanyelvről, magyarságunkról, hazaszeretetünkről.

Tagjai vagyunk az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezetének. Országos találkozókon veszünk részt rendszeresen. Minden évben megemlékezünk mozgalmunk alapítójáról, Péchy Blankáról a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolában, Szakiskolában és Gimnáziumban. Amikor nem példamondatokat oldunk meg, akkor játszunk, beszélgetünk a nyelvhasználat fontosságáról, a magatartás- és érintkezéskultúra fontos kérdéseiről.

Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe.

A foglalkozás időpontja: Kedd 8-9. óra
Szakkörvezető: Keppel Gyula magyartanár