Melocco Miklós

A kiállítás időtartama: 
2016. október 20. csütörtök - 2016. november 18. péntek

Melocco Miklós szobrászművész, a Nemzet Művészének kiállítása

„Rajz – grafikai érték. Jó rajz – szép rajz. A jó rajz: tökéletesen útbaigazít afelől efelé, amit lerajzolt, pozitivista módon, érzelem nélkül. Nem az érzelemre apellál, hanem a kiigazodásra, mint az igazolványkép vagy a rendőrségi köröző fénykép, ikrek közt nemigen tesz különbséget.

A szép rajz – gyönyörködtet, a rajzoló, a művész véleménye, véleményének minősége is benne van, és tárgyától függetlenül, a rajzolót szeretjük meg benne, őt ünnepeljük. Ha nincs igaza, akkor is! Eléri a gyerekrajz szabadságát, fölényét, kételkedés nélküli állításait.

A térbe rajzolt kép minősége a rajztudás minőségétől is függ. Ha a szobrász nem tud rajzolni, akkor képtelen arra, hogy jó szobrot készítsen, hacsak meghatóan otrombát nem. Az ilyen mű legfeljebb szeretetre méltó, de nem lehet imponáló.

Térben rajzolni valódi formákat, árnyékokat, a látható részek hierarchiáját, hogy melyik rész mennyit takar a másik részből, tág teret, teljes szabadságot ad a képzeletnek és a szenvedélynek. Az állókép ettől lehet mozgalmas, legalábbis izgalmas, és a jelenlévő valódi távolságok segítségével teljesen elhihető.”

Részletek Melocco Miklós írásaiból

Megnyitó: 
2016. október 20. csütörtök - 14:00
Közreműködők: 
Vendégeket köszönti Keppel Gyula, a galéria művészeti vezetője | a kiállítást megnyitja Kollár József címzetes igazgató | Közreműködnek a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolájának növendékei

Összes kiállítás