Duális szakképzés

Együttműködés iskola és vállalat között

A FÉMALK Fémöntészeti és Alkatrészgyártó Zrt-vel együttműködve az akkor még Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2014-ben indította először duális szakmai képzését. A kialakított képzési rendszerben elsősorban olyan tanulók jelentkezését várjuk, akik a tanulmányok befejezését követően szívesen csatlakoznának a FÉMALK Zrt. csapatához. A képzés során a tanulók az elméleti ismereteket az oktatási intézményben, a szakmai gyakorlati tudást, viszont már gyártó környezetben a szakmai kollégák segítségével sajátíthatják el.

FémAlk Zrt.

A vállalat Magyarország egyik vezető, tisztán magyar tulajdonú, nyomásos alumíniumöntödéjévé fejlődött. Elsősorban az autóipar számára állít elő alkatrészeket. Az alaptevékenységen felül saját termékfejlesztési, terméktesztelési, szerszámtervezési, szerszámgyártási és karbantartási részleggel is rendelkezik. Jelentősebb vevői: BMW, VW, BASF, ZF, Bosch, Hella, TrelleborgVibracoustic. A cég folyamatosan bővülő megrendeléseinek köszönhetően folytatja fejlesztéseit, melynek keretében zöldmezős beruházást indított a Dunavarsányi Ipari Parkban.

Járműipari fémalkatrész-gyártó

OKJ-szám: 34 521 07 - Képzési idő: 3 év
Szint: középszintű szakképesítés
Szükséges iskolai végzettség: általános iskola
Elmélet-gyakorlat: 30-70%

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • alkatrészgyártást előkészíteni
 • járműipari fémalkatrészeket gyártani
 • mérő- és gyártóeszközöket kezelni
 • öntött alkatrészgyártást előkészíteni
 • öntött alkatrészeket gyártani
 • öntött formákat gyártani
 • öntödei berendezéseket kezelni
 • hőkezelt-alkatrészegyártást előkészíteni
 • hőkezelt-alkatrészeket gyártani
 • hőkezelő berendezéseket kezelni
 • szakmai ellenőrzést végezni

Mire számíthatsz?

A Járműipari fémalkatrész-gyártó szakképzés akár a nyolcadik osztály után megkezdhető. Jelentkezés a felvételi eljárás során, a felvételi sorrend a tanulmányi eredmények alapján alakul majd ki. A szakmai elmélet oktatása az iskolánkban történik. Az első év szakmai gyakorlata az iskola tanműhelyében kerül lebonyolításra az Ipari gépész képesítéssel közösen. A FÉMALK Zrt. a tanulókkal tanulószerződést köt, hogy ösztönözzhesse a szakmai képzést választókat az eredményes tanulásban.

Tudtad-e, hogy?

Magyarország mára az autóipar európai fellegvára lett. Magyarországon mintegy 600 gépjárműipari vállalkozás tevékenykedik, ezek 54 százaléka hazai tulajdonban van, több mint százezer embernek adnak munkát, és az általuk előállított termelési érték meghaladja a 15 milliárd eurót. Magyarországon működik és termel az Audi, a Mercedes, a GM, és a Suzuki. Az öntödék többsége pedig termék előállító, amelyek hazai, illetve külföldi megrendelésekre gyártanak öntvényeket az ipar szinte valamennyi ágazata számára.