Határtalanul: Felvidék gyöngyszemei

Intézményünk 40 tanulója és 4 kísérőtanára a Felvidéken tett 6 napos utazást 2022. június 7-e és 12-e között a Határtalanul! pályázat keretében, immár második alkalommal.

Felvidék gyöngyszemei, a középkori várak legendáinak nyomában

Célunk egyrészt a középiskolás korosztály érzékenyítése volt a határon túli magyarságra, gazdag történetére, másik pedig, hogy megismerjék az elcsatolt magyar területek kincseit, lássák a táj szépségeit.

Az utazást felkészítő foglakozások, KIP órák előzték meg. A feladatok között szerepelt egy osztálykirándulás szervezése Szlovákiába, prospektus készítése a Felvidékről, a Benyovszky, a Rákóczi család családfáinak lerajzolása.

Minden kis részletet igyekeztünk megtervezni, majd újratervezni (szállásfoglalás, forint árfolyamváltozása), így szinte a pályázatban vállalt programelemektől minimálisan tértünk el, de utunk során sikerült új helyszínt is beemelni a programba pl. Mikszáthfalva (Szklabonya, Mikszáth Kálmán szülőháza).

A programokat változatosra, izgalmasra igyekeztünk szervezni: a pályázat címének megfelelően láthatták a tanulók, hogy mennyi csodás kastélya, vára van a Felvidéknek pl. az 1000 éves Nyitrai vár, a pazar bútorgyűjteményéről híres Vöröskő-vára, a gyönyörű, fehér színű Pozsonyi vár, a középkori templomból erőddé alakított selmecbányai Óvár, Báthory Erzsébet grófnő titkait őrző Csejte vára, az egész Vág mentének talán legnagyszerűbb látnivalója, a Trencséni vár, túránk egyik fénypontja Bajmóc vára és a legendákkal övezett Beckó vára, Érsekújváron meglátogattunk egy létszámban gyorsan fogyatkozó magyar iskolát, az Érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumot.

Elhelyeztük a megemlékezés koszorúit Verbón, gr. Benyovszki Móric szülőházánál, Beckón, Mednyánszky László honvéd őrnagy sírjánál és Alsósztregován a Madách – család kastélyában található síremléknél.

Selmecbányán egy rövid városnézés keretén belül felkerestük Petőfi Sándor emléktábláját és ellátogattunk a Selmecbányai Szabadtéri Múzeumba. A mélybe köpenyben, sisakban és bányászlámpákkal lehetett leereszkedni, mely óriási élmény volt diákjaink számára.

A fiatalok remekül érezték magukat, tartalmas és élményekben gazdag napokat tölthettek el a Felvidéken. Az értékelő, osztályfőnöki órán megbeszéltük a hét eseményeit. Az utazás előtt a csoport tagjainak létrehozott Messenger fiókban a közösen szerzett emlékek felidézése még egy hét múlva is töretlenül folytatódik.