Nyári iskolai közösségi szolgálat

Én először azt hittem, hogy gereblyéznem, söprögetnem, meg hasonlókat kell csinálnom…

Lehetett volna ilyen is - ahogy Balu fogalmazott a csepeli nyári napközis táborban töltött közösségi szolgálati hetei után írt beszámolója elején!

De nem ez volt a középiskolás segítők feladata a Duna parton található szabadidő és sportcentrumban, ahol a csepeli általános iskolák éppen nem nyaraló tanulói számára biztosított szervezett elfoglaltságot, ellátást, érdekes programokat a szünet 8 hetében a kerületi önkormányzat.

A tapasztalt táborvezetők, általános iskolai tanárok irányításával zajló tábori életben az önkéntesektől a kisebbek, főleg alsós gyerekek támogatását, a pénteki közös műsorban való aktív közreműködést várták.

Iskolánk 18 közösségi szolgálatosa a tavalyi 9. E, 9. D és 10. N osztályból ezt meg is tette képességei és lelki alkata szerint jobban vagy még jobban ráhangolódva erre a helyzetre, ezekre feladatokra. Sokat elárul, hogy diákjaink közel 500 órát teljesítettek. Többen a teljes 50 órás kötelezettségüket letudták, és volt aki, ezen felül is még maradt tovább, vagy később belátogatott az ismerősök, a jó hangulat, a változatos programok miatt.

Nem maradtak el a dícséretek, a jól bevált segítők nevét megismerte a teljes tábori tagság, 90-100 gyerek tapsolt péntekenként a reggeli eligazításon vagy a táborzáró értékeléseken az ügyes, segítőkész, kedves önkéntesnek! Persze legalább ekkora elismerés egy csimpaszkodó nyolcéves, vagy a közös játékra hívó ötödikesek, esetleg a beszélgetni vágyó hetedikes, nyolcadikosok valaki körül, de a rajvezető tanár elismerő bólintása is a segítő által a műsorra készített kellékeket látva.

Kriszti így összegezte az első hetét:

A csepeli napközis táborban nagyon jól éreztem magam. Voltunk uszodában, jól szerepeltünk a pénteki gálán. Reggelente, amig a reggelizés befejeződött, lehetett táncolni, de labdázni, beszélgetni is. Délelőttönként készültünk a gálára, amire Győr-Moson-Sopron megyét választottuk, és a pannonhalmi bencés szerzetesek életét mutatattuk be viccesen. Délutánonként szabadfoglalkozások közül választhattak a gyerekek, volt gyöngyfűzés, rajzolás-festés, aszfaltrajz verseny, hulla-hopp karikázás, aktivity, társasjátékok, sakkverseny, ping-pong, kosárlabda, foci,. A nagy melegben csütörtökön párakaput nyitottak, és fagyizni is lehetett.

Balu második hetéről ezt írta:

…Ez a hét sokkal könnyebben indult, mint az első. Zsoltival ismertük a tanárokat, a régi diákokat, tudtuk, ki milyen, az új gyerekeket is hamar megismertük. Igyekeztünk mindent megtenni, amit kértek tőlünk, ez, azt hiszem, sikerült is.
A héten a csoport műsora gyengébb volt, mint az előző, azért esélyesnek gondoltam magunkat. Sajnos nem kerültünk be az első háromba. Tuti megvolt bundázva :-D
Rengeteg programot szerveztek, minden nap mást, csütörtökön elmehettünk a csoporttal a parlamentbe is. …

Ricsi nem írt ide a honlapra, de mindenben részt vett, vállalkozó szellemű és jókedvű volt, így aztán kicsik és nagyok egyaránt kedvelték.

Szandi mondatai helyett a fotók szólnak Fannival együtt a táborban töltött napjaikról, jó kapcsolatukról a gyerekekkel.

Nikit a gálaműsori zsüribe hívták a hete után, pedig nem sok diák értékelhette a műsorokat…Henitől tánctanítást kértek, …És folytathatnánk a sort hosszan tovább.

Sárkány Eszter
Közösségi szolgálati koordinátor

Tábori fényképek a képtárban