Nemzeti Napok

1848. március 15. Iskolánk minden évben méltóképpen megünnepli nemzeti ünnepünket, március 15-ét. Idén az ünnepre rendhagyó módon készültünk fel. A „Nemzeti Napok” elnevezésű, program számos feladatot kínált diákjaink számára. A rendezvény két napos volt, amelyen öt osztály vett részt: 9.G, 9.R, 9.D, 10.R és 10.D.

Azon osztályok, akik részt vettek a programsorozaton, kipróbálhatták és fotóalanyok lehettek egy fotóparaván mögött mint huszár, a hölgyek pedig korabeli ruhában pózoltak. A fotózás alatt puzzle darabokat illesztettek össze diákjaink, amelyen eredményül a Landerer nyomdát, Petőfi Sándort vagy Táncsics Mihályt ismerték fel az osztályok.

Március 10-én kreativitásra és ügyességre volt szükségük az osztályoknak. A 4. órában nemzeti zöldség és gyümölcs tálat készítettek a gyerekek, amelyek különböző finomságokból, mint például alma, körte, kivi, banán, meggy, karalábé, uborka stb. álltak össze, a legkülönbözőbb kompozíciókban, nemzeti színben pompáztak. A kreatív munkából az osztályok valamennyi tagja kivette a részét. Közben maradt idő egy TOBORZÓ vers megírására is, amelyben hadba szólították az osztályt a hazáért és a szabadságért, pompás képekkel illusztrálva.

A nap befejező programja egy „katonai kiképzésből”, akadályversenyből állt, az iskola sportpályáján. Az első akadályt az időjárás jelentette számunkra, mely esős volt, de egy jó „katona” nem ismer akadályokat. Így diákjaink osztályonként 8-8 fővel képviselték osztályukat. Az akadályokat, a pályatervet Barna Zsolt alezredes úr tervezte, amely nagy sikert aratott a gyerekek körében. Az osztálytársak hangos szurkolása sem maradhatott el.

Március 14-én kétrészes emlékműsorral zártuk az ünnepkört. A műsor első részében a március 15-ei eseménysort ismertették a gyerekek prózában. Hallhattuk László Attila „A költő visszatér” című dalát, és Csézy felvételről énekelt hazánkról. Kisvarga Szabolcs a „Kossuth Lajos azt üzente” című dalt hegedűn játszotta el.

A műsor második részében négy pár a „Tavaszi szél vizet áraszt” című dalra táncolta el balett elemekkel tarkított tavaszi táncát.

Végül Herczeg Mária intézményvezető asszony összefoglalta és értékelte a „Nemzeti Napok” eredményeit. Oklevelet kaptak:

  1. hely: 9.R osztály
  2. hely: 9.D és 9.G osztály
  3. hely: 10.R osztály.

A 10.D osztály szépen szerepelt az akadályversenyen.

Köszönjük a részvételt! Minden osztály kihozta magából a lehető legtöbbet!

Köszönet illeti Baginé Kovács Katalin tanárnőt a programsorozat szervezéséért!

A rendezvényről fényképek készültek...