NAVIGA VB 2015.

Az élethű hajómodellek világbajnokságát hazánk másodszor rendezheti meg, amely 14 ország több mint 300 hajójának részvételével zajlik a Nógrád megyei Bánkon.

A szervezést iskolánk, a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium modellező szakosztálya mellett a Magyar Modellező Szövetség, valamint a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület látja el.

A megnyitó ünnepség és az első versenyfutamok július 7-én kedden kezdődtek, és július 14-ig tartanak (péntek délután kivételével minden nap reggel 8-tól kb. este 6-ig: lásd programtábla). Az érdeklődök a hétvégén is számos látványosságra számíthatnak a bánki tavon: megtekinthető az eredetivel megegyező, méretarányos rádió-távirányítású hajómodellek pályaversenye halászhajóktól a csatahajókig, működő gőzhajómodellek, vitorlásverseny, és talán az egyik leglátványosabb kategória, amelyben az eredetivel megegyező vagy ahhoz hasonló modellekből és elemekből csapatmanővereket hajtanak végre. Ez utóbbinál a hajókon kívüli kellékek lehetnek: úszódaruk, olajfúrószigetek, kikötői rakodó-berendezések, szívó- és vödörláncos kotrógépek és hasonlók.


A képre kattintva megtekintheti a fotógalériát...

A világ hajómodellezői a NAVIGA világszervezete alatt tömörülnek különféle szekciók alá, a melyek megrendezik az adott szekció világbajnokságát. A versenyek két részből állnak: egy műszaki vizsgából, ahol ellenőrzik a hajó kategóriájának megfelelően és annak dokumentációi alapján az élethűséget, felépítést, és a verseny szabályainak megfelelő működőképességet, valamint áll egy pályaversenyből, ahol előre meghatározott útvonalon kell a versenyzőnek bóják között átvezetnie hajóját.

Támogatónk, akiknek a segítségével iskolánk szervezheti a világbajnokságot a Városdekor Kft. és a Fémalk Zrt.

Aki teheti, látogasson el a hétvégén Bánkra, a tópartra, hogy megcsodálhassa a gyakran évekig készülő gyönyörű hajók modelljét!

Részletes híradás a TIT Blogjában olvasható...