A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Idén február 24-én – iskolánk Mansfeld-termében – mi is emlékeztünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, és felidéztük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikkal és szeretteikkel egyetemben, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott.

Herczeg Mária Igazgató Asszony megnyitó beszédében felhívta a fiatalság figyelmét arra, hogy soha nem szabad elfelejteni a megtörtént szörnyűségeket, soha nem szabad hagynunk, hogy megismétlődjenek. A tények ismerete és az emlékezés szükséges ahhoz, hogy szabadságunkkal tudjunk helyesen élni.

A Himnusz eléneklése után Kovács Renáta, 9.G osztályos diákunk szavalta el Tollas Tibor: Sose szabadulva című költeményét, majd Shehu Ardonit 12.G osztályos tanulónk ismertette az emléknap történelmi hátterét, beszélt a kommunizmus 100 millió áldozatot követelő terrorgépezetéről.

Végül egy videós összeállítást tekintettek meg a jelenlévők, amelyben többek között hallhattuk egy, a gulágról 11 év után hazatérő katona megrázó vallomását, majd egy másik, a kitelepítések idejét felelevenítő szigetújfalusi sváb férfi tett bizonyságot kitartásáról.

Az emlékműsort Keppel Gyula, Kollár Péter és Várkonyi Csaba állította össze. Köszönjük Asztalos Jenő tanár úrnak a hangosítást!