Költészet napi kvíz játék

Az idei évben április 11-én nem csak a magyar költészet napját ünnepeltük iskolánkban, hanem egyúttal megemlékeztünk Arany János 200. születésnapjáról is.

Az emléknapra egy kvíz versenyt hirdettünk, amelyre, legnagyobb örömünkre 13 csapat, összesen több mint 50 diák jelentkezett és vett részt. Külön öröm, hogy nem csak a szakgimnázium tanulói képviseltették magukat a küzdelemben, hanem szakközépiskolai diákjaink is.

A kvíz verseny kétfordulós volt, egyenként 25 kérdéssel téve próbára a résztvevőket. Az első körben Arany János életéről és munkásságáról kaptak kérdéseket, míg a második körben magyar irodalmi alkotásokat, részleteket kellett felismerni, illetve irodalmi fogalmakat azonosítani.

Mivel iskolánk elkötelezett a modern, élményalapú oktatás mellett, kvízünket sem hagyományos eszközökkel játszottuk végig. A Samsung Smart School program továbbképzésén megismert egyik digitális szoftvert felhasználva, a kahoot.it oldalon elérhető, online programmal oldhatták meg versenyzőink a feladatokat. A diákok feszült figyelemmel, mégis ujjongva, vidáman oldottak meg komoly műveltségi feladatokat.

A csapatok a feladatokat a vártnál jóval komolyabban igyekeztek megoldani, miközben figyeltek magukra és társaikra is. Így a dicséretet nem csak a feladathoz való hozzáállásukért, hanem az egymás és a feladat iránt mutatott tiszteletért is megérdemlik!

A verseny állása kérdésről-kérdésre változott, így a versenyszellem végig megmaradt. Ugyanakkor kiemelendő, hogy az első helyet mindkét fordulóban szinte folyamatosan a 9.d osztály egyik csapata, a paradicsomok (Rézsó Fanni, Gőz Viktória, Simonics Elizabet, Rigó Bernadett) tartották.

A második helyezett a 9.x-ből érkező #SampleText csapat (Varga Dominik, Nagy Dominik, Lévai Tamás) lett, míg a harmadik helyet a két főből álló 9.d-s men in black csapat (Klein Patrik, Silló Áron István) szerezte meg.

Az egyes csapatok közötti különbség az egy-egy kérdésre adott gyors válaszon múlt, így a végleges összesítés előtt még csak megtippelni sem lehetett a végeredményt.

Az eredményhirdetést, a következő napon tartottuk, ahol Herczeg Mária intézményvezető asszony átadta az első három helyezett csapatnak a díjat.

Köszönjük a részvételt! Reméljük, jövőre is ilyen jó hangulatban telik majd a költészet napja!

Köszönjük Marton Péter tanár úr szervező munkáját és közreműködését!