IKSZ - éves tevékenység összefoglaló

Az Iskolai Közösségi Szolgálat eseményei a 2012-13. tanévben

9. A , 9. B, 9. C, 9. D, 9. E, 10. N osztály

Május 31. Péntek

A Diák önkormányzati napon a játék- és sportprogramok előtt a MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB önkénteseinek tevékenységét mutatatta be Varga Andrea, a kliub önkéntes koordinátora 9. évfolyamos diákjainknak. Az esemény az önkéntesek aktivitására épülő civilszervezetek megismertetését szolgálta, egyúttal ráhangoló volt a tényleges közösségi szolgálat megkezdésére.

Néhányan a diák napi programon segítőként vettek részt. Az elsők, akik,
rögtön belevágtak a feladatvégzésbe: Forgács Heni, Hriazik Dzsenifer, Pálfi Timi, Dankó Barbi a 9. E osztályból az iskolai védőnő, Molnár Tímea mellett.
Kun Ivett a 9. C-ből Várkonyi Csaba tanár úr és az íjászkodók mellett.

Június 6. Csütörtök

A 9. A-sok közül Horváth István Benjámin, Petrás Jusztina, Bombosz Dimosztenisz,Tóth Richárd, Selyem Roland, Molnár Dániel, Nagy Tamás, Schnircz Attila vállalkoztak, hogy osztályfőnökük, Buzogányné Vermes Katalin tanárnő vezetésével alaposan kitakarítják korábbi osztálytermüket. A munka jól haladt: koptak a padfirkák a súrolószer alatt, tiszultak az ablakok, a lambéria, még a székeket is lemosták az ügyes kezek. Nem maradt el a felseprés, felmosás sem. Aztán már csak elégedetten körbe kellett nézni, és beírni a szolgálat 2. óráját a naplóba.

Június 7. péntek

Részvétel a DUNAI ÁRVÍZI VÉDEKEZÉSBEN Szigetszentmiklós- Lakihegynél.
Az iskola vezetése egyöntetűen úgy döntött, a Csepel-sziget közvetlen közelében, a Duna sok éves rekordot megdöntő magas tetőzése előtt a Weiss Manfréd Iskola diákjai sem maradhatnak tétlenek! Herczeg Mária igazgató-helyettessel, az érintett osztályfőnökökkel, szaktanárokkal és az iskola technikai dolgozóival az élen az egész szakközépiskolai 9. évfolyama csatlakozott a védekezési munkálatokhoz. A 6 osztály közel 100 fős önkéntese hivatásos szakemberek és különböző civil szervezetek felnőtt önkéntesei mellett töltötte a homokzsákokat vagy adogatta kézről-kézre az 5-6 kilogrammos zsákokat, hogy a sor végén épüljön a gát a lakihegyi Dunadülőben.

Hasznos tapasztalat volt, hogyan kell összehangolni egy ilyen rendkívüli helyzetben a katasztrófavédelem, a polgárőrség, a tűzoltóság, a segítő szervezetek, mint a Vöröskereszt és a helyi egyesületek (itt a Vizek őre Egyesület hajósai) közös tevékenységét. Nem kevés szervezési munkát igényelt a nagyszámú önkéntes koordinálása (rajtunk kívül jelentős számban vonultak ki más diákok is).

Jutott ivóvíz, szendvics is a folyadék és az energiák pótlására. A védekezési munkára tekintettel ingyen tudtunk utazni a buszon.

A fontos cél és a közös erőfeszítés hangulata meggyőzte a korábban kétkedőket is: Jó dolog tenni együtt valamit a közösség javára.

Több osztályból is maradtak még lelkes fiúk és lányok tovább segíteni.

Sárkány Eszter
Közösségi szolgálati koordinátor