Bunkertúra a Csepeli Gyár területén

Csepeli Bunkertúra WM

Fővárosunk területén számtalan második világháborús emlék található – némely könnyen észrevehető, míg mások elrejtve maradnak szemünk elől. Ez a második világháborús bombázások ellen védelmet nyújtó bunkerekre is igaz.

Az iskolánkhoz közel található, egykori Weiss Manfréd Acél- és Fémművek területén is épült több (különböző típusú) bunker a második világháború évei alatt. Ezek az óvóhelyek (a tervek szerint) a gyár dolgozóinak nyújtottak védelmet egy esetleges bombázás idején.

Jelenleg – bár több ismert – egy bunker látogatható (2-es számú légoltalmi óvóhely) a Csepeli Gyár területén.

A 2014/2015. tanév második félévében iskolánk tanulóinak lehetősége nyílt arra, hogy részt vegyenek egy olyan bunkertúrán, amelynek keretében megismerkedhettek az egykori Weiss Manfréd művek történetével, a bunkerépítés jellemzőivel, és betekintést nyerhettek a korhű állapotoknak megfelelően helyreállított 2-es bunkerbe. A bunkertúra vezetője, Somogyi Levente (http://www.facebook.com/budapestscenes/events), aki széleskörű ismereteivel, interaktív vezetésével élmény dús programot biztosított a diákok számára. A program különlegessége, hogy megismerhetők olyan beszámolók, visszaemlékezések, amelyek még ma is élő, a háború idején a gyárban dolgozó szemtanúktól hallhatók.

Hasznos és izgalmas program – mindenki számára!

A programra jelentkezni lehet: Balogh Beáta tanárnőnél (107-es tanári)
A túrával kapcsolatos további információk: